Adli tıp kurumu Adana grup başkanlığına gelen madde bağımlılarının verilerinin geriye dönük olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 455735
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN ÖĞÜLENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, Esrar, Madde kullanımı, Epidemiological, Marijuana, Substance abuse
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Uyuşturucu maddeler ilk kez kullanılmaları halinde dahi bağımlılık yapma riski taşıyan, metabolizmayı pasifize eden doğal ve sentetik maddelerdir. Türkiye?de ve diğer ülkelerde yapılan araştırmalar madde kullanımının giderek arttığını ortaya koymaktadır. Türkiye?de madde kullanımı son yıllarda bir sorun olarak algılanmaya başlamakla birlikte ilgili araştırma faliyetlerinin yetersiz olduğu söylenebilir. Araştırmamızda Adli Tıp Kurumu Adana Grup Başkanlığı?na madde kullanımı iddiasıyla 2005-2010 yılları arasında gönderilen adli rapor dosyalarının retrospektif olarak incelendi ve elde edilen veriler sosyo demografik verilerle ilişkisine bakıldı. Çalışmamızda toplam 3486 adet dosya incelendi. Madde kullandığı tespit edilen olguların % 99?u erkek, % 1?i kadın ve % 82.8?inin Adana ilinden olduğu tespit edilmiştir. En çok kullanılan madde esrar, madde kullanma yaşı ortalama 28.8 olarak bulunmuştur. Yıllara göre gelen olgu sayısında istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edilmiştir. Erkek bireylerinin sayısı kadın bireylere göre istatistiksel olarak anlamlı oranda yüksek bulunmuştur. Madde kullanımı sorunun çözümlenebilmesi için öncelikle bu sorunun boyutlarının ve risk altındaki kişilerin bilinmesi gereklidir. Bu amaçla ülkemizin her bölgesinde toplum tabanlı ve ilgili değişik kurumların bir arada çalıştığı epidemiyoloji karşılaştırmaları yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Even used for the first time, drugs have the risk of addiction which pacified the metabolism of natural and synthetic substances. In Turkey and other countries studies indicate that susbtance abuse is increasing day by day. In Turkey, substance abuse has considered to be a problem recent years, however, the activity of researches are insufficient. In our research, file datas which are sent Adana Departmant of Forensic Medicine, were professed about substance abused between between 2005-2010 years and results were compored with the socio-demographic data. In drug-used cases which have %99 of males, %1 female and %82.8 of them were detected in Adana. Cannabis which is using the most widely of all, is using by people who are average 28.8. Statistically, significant increase in the number of incoming cases by the year have been identified. Number of male members of women were statistically significantly higher among the individuals. In order to solve the problem of substance abuse, it has to be known that how huge the problem is and how much people at risk. For this purpose, in every region of the country and on community-based epidemiological comparisons of different institution should work together.