Bilimsel araştırmalarda değişkenler arası araetkileşim özelliklerinin saptanma ve giderilme yöntemlerinin benzetim uygulamaları ile irdelenmesi
Examining the methods in researches for detecting and controlling interaction characteristics in between variables by data simulation
  1. Tez No: 455733
  2. Yazar: YEŞİM TUNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA Ş. ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: Confounding, Interaction, Correlation, Hill's Criteria, Simulation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada amaç araetkileşim tipi etkenleri/yanlışları belirlemek, engellemek veya düzeltmek için gerekli temel kavramları ele almak, yöntembilimsel veya istatistiksel olarak önlemek, ortaya çıkarmak ve düzeltmek için gereken teknikleri gözden geçirmek ve tekniklerle ilgili uygulamalar geliştirerek en verimli ve doğru yaklaşımların seçilmesi yollarını belirlemektir. Benzetim uygulamalarında araştırmanın amaçları çerçevesinde değerlendirme iki ayrı yönde gerçekleştirildi. İlkinde örneklem büyüklüğünün, kümelerin örneklem oranlarının ve örnek katmanlarındaki olay sıklığı farklarının sonuç değerlendirmeye etkilerini belirlemek amacıyla tasarlanmış düzenler kullanılmıştır. Diğer değerlendirme yaklaşımında ise ilgilenen olayın sıklığının belli oranda olmasına karşın bu olguların ortaya çıkış rastgeleliğinin yargısal sonuçları etkileme olasılığı sorgulanmıştır. Benzetim uygulamalarının çarpıcı ve önemli sonuçlarına bakıldığında görülmektedir ki örneklem sayısının azalması ile doğal olarak ki-kare değeri düşmektedir. Ancak örneklem sayısının azalma oranına paralel bir değişim gözlenmemektedir. Buna karşılık kıyassal küme büyüklüklerinin genel anlamda artışı sonuç ki-karelere tam artış oranı ile yansımaktadır. Bu hem sonuç tablo ki-karesinde hem de MH ki-karede benzer oranlarla gözlenmektedir. Kıyassal küme örneklem oranları farklılaştıkça (düştükçe), toplam tablo ki-kare değeri azalmakta, buna karşılık ki-kare MH değeri artmaktadır. Kıyassal kümelerde örneklem büyüklüğü oransızlığı arttıkça Breslow-Day anlamsız katmanlar arasında farksızlık bulmaya eğilim göstermekte ama örneklem genel anlamda arttıkça anlamlılığa doğru yönelmektedir. Katmanların iç oranları farklı olmakla birlikte aynı yönde değişim gösterdiklerinde Breslow-Day katmanlar arası benzerlik göstermekte, farklılaşımın giderek arttığı katmanlarda Breslow-Day testi katmanlar arasında farkı rahatlıkla gözlemleyebilmektedir. Benzetimin ikinci kısmında ise salt rastlantı nedeniyle olmayan farklılıkların düşük olasılıkla da olsa ortaya çıkabileceği önemli bir bulgu olarak göze çarpar. Anahtar Kelimeler : Karışıklık, Araetkileşim, Korelasyon, Hill'in Kriteri, Simülasyon
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to discuss the necessary basics of determining, controlling or correcting the interacting factors/biases; to prevent these biases methodologically or statistically, check the techniques for detecting and correcting those and choosing the best approaches by developing applications about those techniques. In simulations the applications was done by two branches in the frame of the purpose of the study. At first one, it was used systems which designed for detecting the effects of sample size, sample ratio sets and case frequency differences in the sample stratums, to the results. On the other hand, the case frequency stayed still but it was questioned if the randomness of coming out of these cases effected the results or not. As a flashy result we can say that when sample size decreases, naturally the chi-square value decreases also. But it is not observed any change parallel to sample size decreasing ratio. In contrast, general increase of comparison sets' sizes, reflects full rise to result chi-square values. It is seen on result table's chi-square values and also MH chi-square values by similar proportions. As comparison sets' sample sizes decrease, total chi-square values decrease, in contrast, chi-square MH values increase. In comparison sets, as long as sample sizes get bigger Breslow-Day tend to find indifference in between insignificant stratums but when sample size increases in general, it goes to significant. When inner ratios of stratums are different and change on the same direction, Breslow-Day shows similarity in between stratums, BD test shows the difference between stratums easily as diference gets bigger. In second part of simulation it is a flashy finding that, differences which occurs just because of randomness, may come out even if it is a weak chance.