Karaciğer donör adaylarında bt volumetri
  1. Tez No: 455786
  2. Yazar: MEHRAN PEDRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN ÇETİN ATASOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: bilgisayarlı tomografi, karaciğer transplantasyonu, karaciğer damarları, karaciğer hacmi, computed tomography, liver transplantation, hepatic vessels, liver volume
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Çok dedektörlü bilgisayarlı tomografinin, potansiyel canlı donör adaylarının karacigerinin parankimal, vasküler ve volümetrik değerlendirmesinde güvenilirliğinin arastırılmasıdır. Materyal ve Metod: Ocak 2012 ile Mayıs 2013 tarihleri arasında, yasları 18-45 arasında degişen ve parsiyel karaciğer rezeksiyonu yapılan 30 donör (13 kadın, 17 erkek) çalısmaya dahil edildi. Atmışdört dedektör sıralı bilgisayarlı tomografi cihazı ile kontrastsız ve arteryel, portal ve hepatik venöz fazlarda yapılan incelemeler, operasyon bulguları bilinmeden prsospektif olarak değerlendirildi. Kontrastsız incelemelerde karaciğer parankimi yağlanma açısından dalak parankimi ile kıyaslanarak degerlendirildi. Kontrastlı incelemelerde, aksiyel imajlarda, iki ve üç boyutlu imajlarda parankim değerlendirmesi yapıldı. Hepatik vasküler system anatomisi ve varyasyonları ortaya kondu. Karaciğer volüm ölçümü yapıldı. Elde edilen bulgular operasyon bulguları ile karsılastırıldı. Bulgular: 30 hastada karaciğer ile dalak dansiteleri arasında fark (karaciğer atenüasyon indeksi KAİ) 9HU ile 25 HU değerleri arasında değişmekte olup ortalama 13,5 olarak bulundu. 26 hastada KAİ sekiz ve üzerinde, dört hastada ise karaciğer atenüasyon indeksi sekizin altında bulundu. 30 olgunun 22?sinde (%73,3) normal hepatik arter anatomisi, 8?inde (%26,7) hepatik arter varyasyonu saptandı. 30 olgunun 28?inde (%93,3) normal portal venöz anatomi, 2?sinde (%6,7) portal ven varyasyonu saptandı. 30 olgunun 5?inde (%16.7) normal hepatik ven anatomisi, 25?inde (%83,3) hepatik venlerde varyasyon saptandı. Hastalarımızın tamamında hepatik vasküler anatomi ile ilgili elde ettiğimiz bulgular operasyon bulguları karşılaştırıldı, sonuçlar bire bir uyumlu bulundu. Elle çizim yöntemi ile yapılan 3 mm, 5 mm ve 10 mm karaciğer total ve sağ lob hacim hesaplamasında birbirile kiyasta anlamlı farklılık saptanmadı. Ancak sağ lob cerrahi hacmi ÇKBT ölçümler ile kıyasta ortalama %19.69 daha az hesaplanmıştır. Sonuç: Çok dedektörlü bilgisayarlı tomografi, potansiyel canlı karaciğer donörlerinde hepatik vasküler anatomi hakkında ayrıntılı ve doğru bilgi elde etmede kullanılabilecek yüksek doğruluk oranına sahip bir görüntüleme yöntemidir. Ancak BT ile yapılan ölçümlerde cerrahi ölçümlere göre daha yüksek hacim hesaplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the role of multislice CT in the evaluation of liver parenchyma, hepatic arterial, portal and hepatic venous anatomy, assess the correlation between CT volumetry and postsurgical volume measurement , and assess the agreement between volume measurements made from three different section thicknesses. Materials and methods: Prior to transplantation surgery, a total of 30 living liver donor candidates (12 females, 18 males) with an age range between 18-45 years, underwent unenhanced CT and contrast enhanced CT in the arterial, portal and hepatic venous phases with a 64 detector CT scanner. Utilizing unenhanced CT imaging, both hepatic and splenic parenchymal density was used to assess steatosis. Both axial and two and three dimensional images were evaluated for possible variants of hepatic vasculature. Liver volume was calculated using a manual method. Measurements were made with 3 mm , 5 mm and 10 mm section thickness. CT findings were then compared with intraoperative findings. Results: Of 30 patients, 22 patients had normal hepatic artery anatomy; 8 patients had hepatic arterial variations. Twenty-eight patients had normal portal venous anatomy; 2 patients had variations of the portal venous system. Five patients had normal hepatic venous anatomy; twenty-five patients had variations of the hepatic venous system. Hepatic vascular anatomy findings found with CT angiography directly correlated with the intraoperative findings. The comparison between the intraoperative volume versus the preoperative CT volumetric measurements revealed that intraoperative volume was 19,69% less than the CT-based volume measurement. Conclusion: Multidetector CT is a valuable tool in the evaluation of potential living liver donors that provides complete and comprehensive information on the hepatic vascular anatomy and liver steatosis. However, CT-based liver volume was 19,69% greater than intraoperative volume measurement.