Kanser hastaları ve yakınlarının evde bakım hakkındaki görüş ve beklentilerinin belirlenmesi
Determination of the opinions and expectations of cancer patients and families about home care
  1. Tez No: 455792
  2. Yazar: BİRSEN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, evde bakım, bakım verenler, Cancer Patients, Home Care, Families Author: Birsen ÇELİK, RN Counsellor: Nuran TOSUN, RN PhD, Col. Associate Professor
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, kanser hastaları ve yakınlarının evde bakım hakkındaki görüş ve beklentilerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı bir çalışma olarak planlanmıştır. Araştırma Kasım 2012-Nisan 2013 tarihleri arasında GATA Tıbbi Onkoloji BD. ve Hematoloji BD. klinik ve polikliniklerinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden 100 kanser hastası ile kanser hastalarının yakını olan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 100 hasta yakını olmak üzere toplam 200 kişi oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak literatür taraması yapılarak araştırmacı tarafından geliştirilen, kanser hastaları ve yakınlarının sosyo-demografik ve hastalık bilgileri ile evde bakım hakkındaki görüş ve beklentilerini belirlemeye yönelik veri toplama formları kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistiklerde; sayımla belirlenen değişkenler için sayı ve yüzde (%), ölçümle belirlenen değişkenler için ise ortalama±standart sapma (X?±SD), kategorik değişkenlerin istatistiksel karşılaştırılmasında Ki-kare (?2) testi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan hasta ve hasta yakınlarının çoğunluğunun, evde bakım ve yasal düzenlemelerle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığı, imkânları olsaydı tedavilerini evde sürdürmek istedikleri ve evde bakım hizmetini hemşirenin vermesini istedikleri görülmüştür. Hasta ve hasta yakınlarının evde bakım ile ilgili genel görüşleri incelendiğinde çoğunlukla benzer olup, öncelikle evde bakımın finansmanın devlet tarafından karşılanması gerektiğini, evde bakım hizmetlerinin hastane destekli olursa daha etkili olacağını, evlerinde daha rahat edeceklerini ve evde bakım hizmetlerinde hasta ve ailenin bilgilendirilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Hasta ve hasta yakınlarının evde bakım hizmetlerinden beklentilerinin başında hijyen, ev ortamının düzenlenmesi, beslenme, ambulasyon ve enfeksiyon/kaza riskini önleyici önlemlerin alınmasının geldiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a descriptive study in order to determine the opinions and expectations of cancer patients and their families about home care. This research was conducted in GMMA Medical Oncology and Hematology Department between November 2012 and April 2013. The sample of the study was included total of 200 participants consisting 100 cancer patients and 100 family members of cancer patients who accepted to participate the study. As the data collection tools, form of socio-demographic and medical characteristics of the patient and families, and form of opinions and expectations of the patient and families about home care, which were developed by the researcher, were used. As descriptive statistics, number and percentage (%) for the count specified variables, average±standart deviation (X?±SD) for the measurement specified variables, and Chi-Square (?2) test for the comparison of categorical variables were used. The majority of patients and families participated in the study did not have enough knowledge about home care and legal arrangements, if there were facilities they wanted to maintain their treatment at home, and wanted to the nurse to give home care. The opinions of the patients and families about home care were mostly similar; primarily they indicated that home care services must be paid by government, home care must be with hospital support, they would be more comfortable at home, and they wanted to get education at home. The primarily expectations of the patients and families about home care were hygiene, arrangement of the home environment, nutrition, ambulation, and taking measures to prevent the risk of infection and accidents.