Tiroid hastalarında yaşam kalitesi ölçeğinin türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish validity and reliability study of the quality of life scale in patients with thyroid
  1. Tez No: 455795
  2. Yazar: NESLİHAN ILKAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE İYİGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid Hastalıkları, Yaşam Kalitesi, ThyPRO
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Tiroid Hastalarında Yaşam Kalitesi Ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini yapmak amacıyla planlanmıştır. Araştırma Ocak 2013 ? Nisan 2013 tarihleri arasında GATA Genel Cerrahi A.D. Kliniği/Polikliniği ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları B.D. Kliniği/Polikliniği? nde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini non-toksik guatr, hipertiroid, hipotiroid, guatr, nodüler guatr, multi nodüler guatr, graves ve non-guatr otoimmün hipotiroidizm tanısı almış ve tiroidektomi olan ya da olmayan, araştırmaya katılmayı kabul eden 204 hasta oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak, `?ThyPRO Ölçeği??, ?Hastaların Tanıtıcı Bilgilerine Yönelik Veri Toplama Formu??, `?Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği?? ve `?Kısa Yeti Yitimi Anketi?? kullanılmıştır. ThyPRO ölçeğinin cronbach alfa değeri 0.959 retest için cronbach alfa değeri ise 0.958 olarak bulunmuştur. ThyPRO ölçeğinin faktör analizi sonucunda, toplam varyansın % 66,73? ünü karşılayan 13 faktör bulunmuştur. Araştırma sonuçları doğrultusunda; ThyPRO ölçeği ülkemizde geçerli ve güvenilirdir. ThyPRO ölçeğinin, tiroid hastalarının yaşam kalitesinin, sağlık durumunun, tedavi ve bakım etkinliğinin değerlendirilmesinde hemşirelik bakım sürecine önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned as a methodological study to make validity and reliability study of ThyPRO for Turkey, which is used to define the thyroid patients? quality of life. The research was carried out in Gülhane Military Medical Academy, The Department of General Surgery Clinic and Polyclinic and The Department of Endocrinology and Metabolic Diseases Clinic and Polyclinic between January 2013 and April 2013. 204 patients who were diagnosed with non toxic goitre, hyperthyroid, hypothyroid, goitre, nodular goitre, multi-nodular goitre, graves non goitre autoimmune hypothyrodism and went under thyroidectomy or not, accepted to take part in the research and these patients constituted the sample of the thesis. ?Data Collection Form About the Socio-Demographic and Medical Information of Patients?, `?ThyPRO??, ?Brief Disability Questionnaire? and ?Hospital Anxiety And Depression Scale?? were used as data collection instruments. The cronbach's alpha of ThyPRO general scale was 0.959 and cronbach's alpha was 0.958 for retest. As a result of the factor analysis made for ThyPRO 13 factors which made up for %66,73 of the total variance were found. It was assessed in accordance with the results of the research that; ThyPRO is a valid and reliable scale for our country. It is thought that; ThyPRO scale contributes significantly to evaluate the quality of thyroid patients? life, their health status, effectiveness of the treatment and care in the process of nursing care. Key Words : Thyroid Disorders, Quality Of Life, ThyPRO