Kronik hemodiyaliz hastalarında sıvı volüm durumunun değerlendirilmesinde biyoelektriksel impedans analizinin yeri
The role of bioelectrical impedance analysis in assessment of fluid volume status in chronic hemodialysis patients
  1. Tez No: 455808
  2. Yazar: HANDE SELVİ ÖZTORUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHSUVAR ERTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: volüm kontrolü, BİA, arteriyel sertlik
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Kronik HD tedavisi altındaki hastalarda morbidite ve mortalitenin en önemli sebebi olan kardiyovasküler hastalık ve komplikasyonlarından kaçınmak için, optimal sıvı durumunun elde edilmesi kritik bir önem taşır. Bu hastaların kuru ağırlıklarının doğru biçimde belirlenmesindeki bir başarısızlık, tüm kardiyovasküler mortaliteye katkıda bulunur. Bu yüzden hastaları, optimal bir sıvı durumuna getirmek için uygulanan diyaliz ile ilgili değerlendirmeler önem taşır. Biz çalışmamızda kronik hemodiyaliz hastalarında BİA?nın sıvı volüm durumunun değerlendirilmesinde klinik ve ekokardiyografik incelemelere ek bir katkısı olup olmadığını saptamayı amaçladık. Bunun için hastaların kuru ağırlıklarında çalışma başlangıcında yapılan BİA verilerine göre değişiklikler yapıp, 3. ay sonunda klinik, ekokardiyografik ve BİA değerlendirmelerini tekrarlayarak bu yöntemleri birbirleriyle karşılaştırdık. Gereç, Yöntem Ve Bulgular: Ocak 2013 - Haziran 2013 arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Hemodiyaliz Ünitesi?nde en az 3 aydır kronik HD tedavisi uygulanmakta olan 96 hastadan, kriterleri karşılayan ve kontrol ölçümleri yapılabilen 46 hasta ile çalışma tamamlandı. Katılımcıların 0 ve 3. aylarda klinik ve biyokimyasal incelemelerine ek olarak, BİA, NDH, Ekokardiyografik VKİ çapı, 24 saatlik ambulatuvar kan basıncı takibi yapıldı. Başlangıç BİA verilerine göre kuru ağırlık hedefleri belirlendi ve HD programları hedef kiloya göre değiştirildi. Klinik olarak sorunu olmayan hastalarda hedef kiloya ulaşılabildi, 3. ay sonunda kontrol tetkikleri yapıldı. Hastaların ortalama BİA 0. ay ve 3. ayda yapılan değerler sırasıyla - 0,65±3,30 ve -0,30±1,49 litre olarak tespit edildi. İki ölçüm arasındaki karşılaştırma istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p= 0,141). Ekokardiyografik vena kava inferior çapları 0. ve 3. ayda sırası ile 13,3±3,02 ve 15,9±3,32 mm olarak bulundu. İki ölçüm karşılaştırıldığında 3. aydaki vena kava inferior çapının başlangıçtakinden anlamlı olarak geniş olduğu görüldü. (p< 0,05). Başlangıç ve 3. aydaki Kt/Vüre, hematolojik ve biyokimyasal parametreler, ambulatuvar kan basıncı izlemi verileri ve NDH ölçümleri arasında da istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışma bulgularımız kronik HD hastalarında sıvı volüm durumunun değerlendirilmesinde HD seansı sonrasında yapılan BİA verilerinin klinik bulgulara bir üstünlüğü olmadığını göstermiştir. Bu hasta grubunda sıvı volüm durumunu belirleyecek ideal yöntemin bulunması için daha ileri çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Patients on chronic hemodialysis, the most important cause of morbidity and mortality is cardiovascular disease and its complications in order to avoid that, it is critical to achieve optimal fluid status. A failure to correctly determining the dry weight of the patients, all contribute to cardiovascular mortality. So the optimal applied to a liquid state are important considerations related to dialysis. In our study, we aimed to determine whether there is an additional contribution of BIA fluid volume status in chronic hemodialysis patients to assess the clinical and echocardiographic examinations. For this, we maked changes patient?s dry weights at the start of the study according to the BIA and 3 end of the month clinical, echocardiographic and BIA assessments were compared with each other by repeating these methods. Materials, Methods and Results: The study was performed on 96 patients who applied to the treatment of HD program for at least 3 months at Hemodialysis Unit within Ankara University Medical Faculty Nephrology Department between January 2013 ? June 2013. The study was completed with 46 patients who could fulfil the criteria and whose control measurements could be made. Participants' 0 and 3 months, in addition to the clinical and biochemical investigations, BIA, PWV, BMI echocardiographic diameter, 24-hour ambulatory blood pressure monitoring was performed. Dry weight was determined according to the objectives of the initial BIA and HD programs changed according to target weight. The patients who do not have clinical problems were able to achieve their target weight. Control examinations were made at the end of 3rd month. The mean BIA values of patients at 0 and 3 months were found to be as follows; - 0.65±3.30 and -0.30±1.49 liters, respectively. The comparison between two measurements was not statistically significant. Inferior vena cava diameters observed by echocardiography at 0 and 3 months were 13,3±3.02 and 15,9±3.32 mm, respectively.