Vaccinium myrtillus ekstraktı verilen ratlarda bazı hematolojik ve biyokiyasal parametrelerin araştırılması
Investigation of some hematologic and biochemical parameters in vaccinium myritillus extract supplied rats
  1. Tez No: 455859
  2. Yazar: SEDA NUR AKSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDE KILIÇALP KILINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Vaccinium myrtillus (yaban mersini), rat, hematolojik, biyokimyasal, Vaccinium myrtillus (bilberry), rat, hematologic, biochemical
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Vaccinium myritillus (yaban mersini) ekstraktı ile beslenen ratların hemotolojik ve biyokimyasal parametrelerinde meydana gelen değişiklikler araştırıldı. Biyokimyasal parametreler ALB (Albumin), ALP (Alkalen fosfataz), ALT (Alanin aminotransferaz), AMY (Amilaz), BUN (Kan üre nitrojen) CA (Calsiyum), CRE (Kreatinin), GLOB (Globulin), GLU (Glukoz), K+ (Potasyum), NA (Sodyum), P (Fosfor), TBIL (Total bilurubin), TP (Total protein), fizyolojik parametreler olan WBC, LYM, MON, NEU, LY, MO, NE, RBC, HGM, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDWC PLT, PCT, MPV, PDWc değerlerine bakıldı. Araştırmada hayvan materyali olarak rat kullanıldı. Ratlar, her grupta 10 adet olacak şekilde 2 ayrı gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki ratlar ad libitum beslenmeye tabi tutuldu. Deneme gurubuna ise 8 hafta süreyle yaban mersini ekstraktı 20 mg/kg/gün oranında içme sularına karıştırılarak verildi. Deney süreci tamamlanıp, kan örnekleri alındıktan sonra hematolojik ve biyokimyasal parametreler ölçüldü ve yukardaki parametreler arasından; Kreatinin: 0.48'den 0.41'e değerine düştü. MPV: 6.48'den 6.30'a, PDWc: 33.40' dan 32.48 düzeyine düştü. Bu parametrelerin dışında kalan parametrelerde anlamlı bir değişiklik gözlenmedi. Sonuç olarak yaban mersininin kan parametreleri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı aksine MPV ve PDWc değerlerindeki anlamlı düşüş nedeniyle, damar sertliği için bir risk faktörü olan oksidatif zarar sonucu parçalanmış trombositlerin atardamar çeperlerine yapışmasını ve arteroskloroz riskini de azaltabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, myritillus Vaccinium (blueberry) extract in rats fed with changes in hematological and biochemical parameters were investigated. Biochemical parameters ALB (albumin), ALP (alkaline phosphatase), ALT (alanine aminotransferase), AMY (amylase), BUN (blood urea nitrogen), CA (Calsiyum), CRE (creatinine), GLOB (Globulin), GLU (glucose) , K (potassium), Na (sodium), P (phosphorus), TBIL (total bilirubin), TP (total protein), which is the physiological parameters, WBC, LYM, MON, NEU, LY, MO, NE, RBC, HGM, HCT MCV, MCH, MCHC, RDWC PLT, PCT, MPV, PDWc levels were measured. Study, rats were used as animal material. The rats in each group were divided into 2 separate 10 pieces to be. The control group were food adlibitum. The bilberry extract were given by drink water, during 8 weeks (20 mg/kg/day). Biochemical and hematologic parameters were analysed in obtaimed whole blood and serum samples. It was observed that creatinine, MPVand PDWc level decrased statistically experimenthal group, after obtaining blood samples from the above parameters, creatinine: 0.48 from 0:41 to fell in value. MPV: 6.48 from 6.30, PDWc: 33.40 from the 32.48 level has decreased. Other parametres did not change. As a result; bilberry has not negative effect on the biochemical and hematologic parameters. Low MPV and PDWc levels it could say that after bilberry administation, could be decrase aterosclerosis risque and prevent to stiching to arterial wall. The damaged platelet via oxidative stres.