Migren hastalarında uykunun değerlendirilmesi
Evaluation of sleep in patients with migraine
- Tez No: 455939
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KEMAL ERDEMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Migren, Uyku kalitesi, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Migraine, Sleep Quality, Pittsburg Sleep Quality Index
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Migren, orta veya şiddetli derecede, sıklıkla tek taraflı, zonklayıcı başağrısı atakları ile gelen fizik aktiviteyle artan, bulantı, kusma, fotofobi ve fonofobi gibi otonomik semptomların eşlik ettiği idiyopatik bir baş ağrısı hastalığıdır. Uyku mental aktivitenin özel bir formudur, aktif ve ritmik bir nöronal süreç olarak kabul edilir. Biz bu çalışmada migren hastalarında uyku kalitesini değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmaya auralı ve aurasız migren tanısı alan 100 hasta (87 aurasız, 13 auralı ) ile 101 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastalar ve kontrol grubu Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile değerlendirildi.Hastalık yaşı 9.66±8.16 (1-36) yıldı. Atak sıklığı 4.93±4.29 (1-25) atak/ aydır. Atak sıklığı % 47 hastada 3 veya daha az % 53 hastada 4 veya daha fazla sayıda idi. PUKİ'ne göre migrenli hastaların %71'i ise kötü uyku kalitesine sahiptir. Kontrol grubunda ise % 54.5'i kötü uyku kalitesine sahiptir. Bu iki grup arasında anlamlı fark mevcut idi. Total PUKİ skoru migrenli grupta 7±4.29, kontrol grubunda 5.09 ±3.20 olarak saptandı.Çalışmamız migrenli hastalarda uyku kalitesinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırıldığında daha kötü olduğunu göstermiştir. Ayrıca uyku kalitesi özellikle migren atak sıklığı ayda 4 ve üzerinde olanlarla 3 veya daha az atak geçirenler karşılaştırıldığında uyku kalitesinde kötüleşme daha belirgindir. Kadınlarda, ağrısı şiddetli olanlarda ve 5 yıldan uzun süredir migren öyküsü olanlarda uyku kalitesi daha kötüydü. Sonuç olarak uyku bozuklukları sebebiyle migren hastalarının uyku kalitesindeki bozulma hastanın performans yeteneğinin azalmasına, günlük aktivitesinin etkilenmesine, enerji seviyesinin azalmasına ve gündüz uykulu bir halde olmasına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Migraine is an idiopathic headache disease that mild or severe degree headache, occasionally unilateral, pulsatile headache attack, which increases with physical activities and accompanies with symptoms as nausea, vomiting, photophobia and phonophobia. Sleep is a special form of mental activity that can be accepted to active and rhythmic process. In this study; we aimed to evaluate the quality of sleep in migraine patients.We studied on 100 patients diagnosed as migraine with or without aura (87 without, 13 with) and 101 healthy people as a control group. Patients and the control group were studied with Pittsburg Sleep Quality Index.The patient mean age was 9.66 (1-36) years. Attack interval was 4.93±4.29 (1-25) attack/years. The attack interval was 3 or less in % 47 of patients and 4 or more in %53. According to Pittsburg Sleep Quality Index in migraine patients % 71 had bad sleep quality. In control group; % 54.5 had bad sleep quality. There was a statistically significant difference in the result of the two groups. Total Pittsburg Sleep Quality Index score in migraine patients was 7±4.29 and in the control group was 5.09 ±3.20.Our study showed that that the migraine patients sleep quality was worse than healthy control group. In the migraine patients? sleep quality having 4 or more attack was worse than 3 or less migraine attack patients. Women, severe degree headache and patient who had longer than 5 years migraine had worse sleep quality in the studied group.According to our study result; the sleep disease effected to migraine patient?s sleep quality, decrease of performance, affected of daily activity, decreases of energy level and sleepy in daytime.