Migren hastalarında atakta, ataksız dönemde ve sağlıklı kontrol grubunda serum nitrik oksit ve adrenomedullin düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of serum nitric oxide and adrenomedullin levels of migraine patients in attack, attack free period and healty kontrol group
- Tez No: 193319
- Danışmanlar: PROF. DR. A. MÜNİFE NEYAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Migren, Nitrik oksit, Adrenomedullin, Migraine, Nitric okside, Adrenomedullin
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Migren etyopatolojisi ve kesin tedavi yöntemleri tam olarak belirlenmemişnörolojik, gastrointestinal ve otonom değişikliklerin çeşitli kombinasyonlardaeşlik ettiği primer epizodik bir baş ağrısı bozukluğudur. Bu çalışmanın amacı,migren atak, ataklar arası ve kontrol grubunda serum nitrik oksit veadrenomedullin'in düzeylerini karşılaştırarak hastalığın fizyopatolojisindekirolünü araştırmakdır.Kliniğimize başvuran 26 migren hastası (11 auralı, 15 aurasız) ve 26 sağlıklıbirey çalışma kapsamına alındı. Tam kan sayımı, sedimantasyon , CRP ve rutinbiyokimyasal tetkikleri yapıldı. Hastalarda atak döneminde ve ataklar arasıdönemde 2 kez, kontrol grubunda 1 kez 10 ml venöz kan örneği alınarak uygunşekilde plazmaları ayrıldı ve -20° de saklandı. Plazma NO ve AM düzeyleriC'çalışıldı.Plazma NO düzeyleri migren hastalarında ataklı, ataksız ve kontrolgrubunda sırasıyla; (36,5), (27,8)ve (25,19) mikromol/lt bulundu. Bu sonuçlaragöre migren hastalarının atak dönemindeki NO değeri hem ataksız dönemegöre hem de kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,001).Ataksız dönem ile kontrol grubu değerlendirildiğinde ise anlamlı farksaptanmadı (p=0,534).Plazma AM düzeyleri migren hastalarında ataklı, ataksız ve kontrolgrubunda sırasıyla; (19), (25,23) ve (33) pikomol/lt olarak bulundu. Bu sonuçlaragöre migren atak dönemi AM düzeyleri hem ataksız döneme göre hem dekontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (p=0,001). Migren ataksızdönem serum AM değeride yine kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulundu(p=0,001).Alt grup ayrımı yaptığımızda auralı ve aurasız migrenlilerde ataklı ve ataksızdönemde NO ve AM düzeylerinde anlamlı bir fark tespit edilmedi.Bu sonuçlara göre NO ve AM migren patogenezinde farklı mekanizmalarlarol oynayabilir ve ilerdeki yıllarda uygulanacak tedavi protokollerinde yeralabilirler.
Özet (Çeviri)
Migraine is a primary episodic headache disorder, coupled with variouscombinations of neurologic, gastrointestinal and autonomous changes ofunknown etiopathology and without precise management modalities. The aim ofthe study is the assessment of serum nitric oxide (NO) and adrenomedullin(ADM) levels of migraine patients in attack, attack-free perıod and control groupin order to reveal their role in physiopathology of the disease.26 migraine patients who have been admitted to our clinic (11 with aura, 15without aura) and 26 healthy subjects were included in the study. Haemograms,erytocyte sedimentation rates, C-reactive protein (CRP) levels and routinebiochemical tests were examined in each patients. 10 ml of venous bloodsamples were obtained from the patients twice during attack and attack freeperiods and once from the healthy subjects. Their plasma have been separatedand stored in -20° Then serum NO and AM levels were measured.C.Plasma NO levels in migraie patients during attack, attack-free period andcontrol subjects were (36,5), (27,8) and (25,19) micromole/lt, subsequently. NOlevels were found to be significantly higher in attack group when compared withthe attack-free period and controls (p=0,001). There was no significantdifference between the attack-free period and controls (p=0,534).Plasma AM levels in migraie patients during attack, attack-free period andcontrol subjects were; (19), (25,23) ve (33) picomole/lt, subsequently. AM levelswere found to be significantly lower in attack group when compared with theattack-free period and controls (p=0,001). Migraine attack-free period serumlevels were also significantly lower than controls (p=0,001).There was no significant difference between the subgroup analysis ofmigraine attack and attack free NO and AM levels with or without aura.These results may suggest different mechanisms of NO and AM roles in inmigraine pathogenesis which may be applied to treatment protocols in thefuture.