Obezitenin idrar mikroalbumin düzeyleri üzerine etkileri
The effects of obesity on urinary microalbumin levels
- Tez No: 456103
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Renal hasar, İdrar Mikroalbumin Düzeyleri, Obesity, Kidney damage, urinary microalbumin levels
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kontrol grubu obez ve metabolik sendromu olan çocuklarda bakacağımız idrarda mikroalbumin düzeyleri arasındaki farkı gösterip; diyabet hastalarında olduğu gibi erken evre nefropatinin olup olmadığını tespit etmek ve eğer varsa çocuklukta obezitenin giderilmesi ile gelişebilecek renal zedelenmenin ve değişikliklerin önlenebileceği göstermek ve obezitenin böbrekler üzerindeki etkisi üzerine farkındalığı artırıp bu konuda üzerinde daha fazla çalışma yapılmasını sağlamaktır. Yöntem: Bu çalışma, Eylül 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı' na kilo artışı yakınması ile getirilen; klinik ve laboratuvar verileri sonucu ekzojen obezite olarak değerlendirilen yaşları 9-17 arasında değişen 61 obez çocuk çalışmaya alındı. Ayrıca başka bir sebeple Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı' na başvurmuş ve herhangi bir patoloji saptanmamış yaşları 9-17 arasında olan 30 sağlıklı çocuk kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Hasta ve kontrol gruplarında İnsulin, c-peptid, açlık kan şekeri, karaciğer- böbrek fonksiyon testleri, trigliserid, LDL, HDL kolesterol total protein albümin ve 24 saatlik idrarda mikroalbümin düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Metabolik sendromlu olgularla, metabolik sendromu olmayan obez grubu ve kontrol grubu mikroalbümin ortalamaları arasında fark yok iken gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark anlamlı saptandı. Mikroalbuminürili obez çocuklarda bel çevresi, kan basıncı, trigliserit , LDL , açlık kan glukozu ve insülin rezistansı normoalbuminürik obez çocuklara göre anlamlı derecede yüksek saptadık. Obesitenin şiddeti ve metabolik sendromun komponentleri arttıkça idrarda mikroalbümin düzeyinde artış olduğunu tespit ettik. Sonuç: Son dönem böbrek hastalığı için önlenebilir risk faktörlerinin belirlenmesi toplum koruyucu sağlık hizmetleri için ciddi önem arzetmektedir. Diyabet ve HT ile izlenen hastalarda böbrek hasarının erken bulgusu olarak değerlendirilen mikroalbuminüri, obesite ve metabolik sendromda da benzer patolojiyle renal etkilenmeyi göstermektedir. Obesitenin şiddeti ve metabolik sendromun komponentleri arttıkça idrarda mikroalbümin düzeyinde artış olduğu kabul edilmektedir ve mikroalbumin düzeyindeki artış renal hasarı şiddetlendirmektedir. Obesitenin ve metabolik sendromun komponentlerinin önlenebilir olduğu düşünüldüğünde, erken yaşta tedavi edilmesinin renal zedelenmeyi önleyeceği, böbrek hastalığı insidansı, progresyonu, maliyetleri ve komorbiditeleri üzerine önemli bir etkisi olacağı, son dönem böbrek hasarına gidişi azaltacağı öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is, by revealing the difference between micro-albumin levels in analyses of urine of control group and obese children having metabolic syndrome, to determine if there is an early-stage nephropathy, like diabetes patients, and to show that the potential renal defects and changes can be prevented by removing the childhood obesity if exists, and to ensure the continuance of the studies on this topic by increasing the awareness about the effects of obesity on kidneys. Method: This study was carried out between September 2013 and June 2014 in Children Endocrinology Department of Medical Faculty of Selçuk University. 61 obese children with ages between 9 and 17, who were taken to our department with complaint of putting on weight and who were diagnosed with exogenous obesity according to clinic and laboratory analyses, were involved in this study. Moreover, 30 children having ages between 9-17, who applied to Children Endocrinology Department and were not diagnosed with any pathology, were involved as control group. On patient and control groups, the insulin, c-peptide, fasting blood glucose, liver-kidney function tests, triglyceride, LDL, HDL cholesterol, total protein, albumin, and 24-h uric micro-albumin level were investigated. Results: While there was no difference between micro-albumin averages of cases having metabolic syndrome, obese group having no metabolic syndrome, and control group, statistically significant difference was detected between the groups. We detected the waist circumference, blood pressure, triglyceride, LDL, fasting blood glucose, and insulin resistance of obese children having micro-albuminuria to be significantly lower than those of normal-albuminuric obese children. We determined that the micro-albumin level in urea increased as the components of metabolic syndrome and the severity of obesity increased. Conclusion: Determining the preventable risk factors for end-stage kidney disease is of great importance for protective public health services. The micro-albuminuria, which is considered as an early-stage finding of kidney defect in patients followed with diabetes and HT, exhibit renal influence with similar pathology with obesity and metabolic syndrome. It is accepted that the level of micro-albumin in urea increases as the severity of obesity and the components of metabolic syndrome increase, and the increase in micro-albumin level intensifies the renal defect. Given that the components of obesity and metabolic syndrome are preventable, it can be predicted that treatment at early ages can prevent the renal defects, that it will have significant effects on incidence, progression, costs and comorbidities of renal disease, and that it will decrease the course to end-stage renal failure.