Pnömoni tanısı ile izlenen 1-5 yaş arası hastalarımızın serum immünglobulin ve spesifik IGE düzeyleri
Serum immunglobulin and specific IGE levels of 1-5 year old patients with pneumonia
- Tez No: 652145
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN UZUNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antikor eksikliği, Atopi, Pnömoni, Primer immün yetmezlik, Antibody deficiency, Atopy, Pneumonia, Primary immunodeficiency
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Giriş ve Amaç: Pnömoni, tüm dünyada çocukluk çağının sık rastlanan bir hastalığıdır ve özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda ilk sırada gelen ölüm nedenleri arasındadır. Küçük yaştaki çocuklarda pnömoni ve tekrarlayan enfeksiyonlar altta yatan hastalıklar açısından araştırılmalıdır. Tekrarlayan pnömonilerde altta yatan sık nedenlerinden biri bronşiyal astımdır. Astımda hava yolunun doğal ve kazanılmış bağışıklığı yetersiz olduğu için pnömoniye yatkınlık mevcuttur. Tekrarlayan pnömonilerde altta yatan sık nedenlerden bir diğeri primer immün yetmezliklerdir. Primer immün yetmezlikler nadir hastalıklar olmalarına rağmen ülkemizde akraba evliliğinin fazla olması nedeni ile diğer toplumlardan daha sık görülmektedir. Ancak serum immünglobulin düzeyleri değerlendirilirken bağışıklık yanıtlarının özellikle yaşamın ilk iki yılında fizyolojik bir olgunlaşma sürecinde olduğu göz önüne alınmalıdır. Çalışmamızda pnömoni tanısı alan hastalarımızın serum IgA, IgG, IgM ve IgE düzeylerinin yaş gruplarına göre normal değerlerle karşılaştırılması, aşı spesifik antikor yanıtının değerlendirilmesi, deri prik testi ve serum spesifik IgE düzeyleri açısından araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Dokuz Eylül Üniversitesi Nevvar Salih İşgören Çocuk Hastanesinde Mart 2014 ile Şubat 2019 tarihleri arasında Çocuk Alerji ve İmmünoloji polikliniği, Çocuk Hastalıkları Polikliniği ve Çocuk Acil polikliniğine başvuran, pnömoni tanısı alan 1-5 yaş arası hastaların dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Serum immünglobulin düzeylerine bakılan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Bu hastalardan daha önceden bilinen immün yetmezlik tanısı olan, eşlik eden çoklu konjenital anomalisi olan ve kronik hastalığı olanlar dışlanmıştır. Hastaların dosya kayıtlarından cinsiyeti, başvuru yaşları, tekrarlayan pnömoni varlığı, başvurudaki laboratuvar bulguları (mutlak eozinofil sayısı, eozinofil yüzdesi, serum IgA, IgG, IgM ve IgE düzeyleri), kanda spesfik IgE ve deri testi sonuçları kayıt edilmiştir. Bulgular: Çalışma kriterlerine uygun 99 (57'si erkek (%57.6), 42'si kız (%42.4) ) hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların ortalama başvuru yaşı 26,9 ay idi. Tüm hastaların 63'ünde (%63.6) tekrarlayan pnömoni olduğu gözlendi. Erkek hastalarda tekrarlayan pnömoni kız hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p=0,046). Hastaların %47.5'inde en az bir immünglobulin izotipinde düşüklük saptanmıştır. Hastaların %23.2'sinde serum IgA, %35.4'ünde IgG, %17.2'sinde IgM düzeyinde düşüklük izlenmiştir. Tüm hastaların %62.6'sında IgE değeri yüksek saptanmıştır. Spesifik IgE düzeyi bakılan 67 hastanın ise 14'ünde (%20.9) yükseklik gözlenmiştir. En sık olarak besin alerjenlerine karşı (%16.4) duyarlanma saptanmıştır. Sonuçlar: Tekrarlayan pnömonisi olan hastalar altta yatan hastalıklar açısından değerlendirilmelidir. Bronşiyal astım ve immün yetmezlikler altta yatan sık nedenler arasındadır. Ayrıca antikor eksiklikleri ile astım birlikteliği sıklıkla bildirilmiştir. Alerji polikliniklerinde takip edilen hastaların immün yetmezlikler açısından da değerlendirilmesi uygundur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Pneumonia is a common disease in childhood all over the world and is among the first causes of death, especially in children under 5 years of age. Pneumonia and recurrent infections in young children should be investigated for underlying diseases. The common underlying cause of recurrent pneumonia is bronchial asthma Natural and acquired immunity damage in asthma, there is a predisposition to pneumonia. Another common underlying cause of recurrent pneumonia is primary immune deficiencies. Primary immunodeficiencies are rare diseases. Due to the high rate of consanguineous marriages in our society, it is seen more frequently than other societies. However, when evaluating serum immunoglobulin levels, it should be taken into consideration that immune responses are in a physiological maturation period especially in the first two years of life. In our study, we aimed to compare the serum IgA, IgG, IgM and IgE levels of our patients with normal values according to age groups, to evaluate the vaccine specific antibody response, skin prick test and serum specific IgE levels. Material and Methods: In our study, patients with pneumonia aged 1 to 5 years old who applied to the Child Allergy and Immunology Outpatient Clinic, Pediatric Outpatient Clinic and Pediatric Emergency Clinic between March 2014 and February 2019 were retrospectively analyzed. Patients with serum immunoglobulin levels were included in the study. Of these patients, those with a previously known diagnosis of immunodeficiency, concomitant multiple congenital anomalies and those with chronic disease were excluded. Patients file records, gender, age of admission, presence of recurrent pneumonia, laboratory findings in the application (absolute eosinophil count, eosinophil percentage, serum IgA, IgG, IgM and IgE levels), specific IgE and skin test results were recorded. Results: A total of 99 (57.6% boys, 42.4% girls) patients who met the study criteria were included in the study. The mean age of patients was 26.9 months. Recurrent pneumonia was observed in 63 (63.6%) of all patients. Recurrent pneumonia in male patients was statistically significantly higher than female patients (p = 0.046). In 47.5% of patients, at least one immunoglobulin isotype was found to be low. Serum IgA was low in 23.2%, IgG was low in 35.4% and IgM was low in 17.2 %. IgE value was high in 62.6% of all patients. In 67 patients with specific IgE levels, 14 (20.9%) were elevated. Sensitivity to food allergens (16.4%) was found most frequently. Conclusion: Patients with recurrent pneumonia should be evaluated in terms of underlying diseases. Bronchial asthma and immune deficiencies are common underlying causes. In addition, the association of antibody deficiencies and asthma has been frequently reported. It is also appropriate to evaluate patients who are followed in allergy clinics in terms of immune deficiencies.