Sarıçam'ın (Pinus sylvestris L.) Türkiye'deki farklı yetişme ortamı bölgelerinde floristik, fitososyolojik ve ekolojik yönlerden araştırılması
The research about scots pine (Pinus sylvestris L.) floristic, phytosociological and ecological properties of different habitat zones in Turkey
  1. Tez No: 456242
  2. Yazar: ARZU ERGÜL BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TERZİOĞLU, PROF. DR. MURAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pinus sylvestris, Flora, Toprak, Yetişme ortamı, Pinus sylvestris, Flora, Soil, Habitat zone
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 397
Özet
Bu çalışma, farklı yetişme ortamı bölgelerinde bulunan Ardahan, Artvin, Trabzon, Giresun, Kastamonu, Bolu, Ankara ve Eskişehir yörelerinde, doğal saf sarıçam (Pinus sylvestris) ekosistemlerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada; farklı yetişme ortamı koşullarının sarıçam'ın gelişimi üzerindeki etkileri araştırılarak, sarıçam ekosistemlerinin floristik, fitososyolojik ve ekolojik yapısının ortaya konulması amaçlanmıştır. Seçilen yörelerde örnek alanlar; sarıçamın doğal saf meşcereler kurduğu en düşük yükseltilerden başlayarak en üst yükseltiye kadar seçme örnekleme ile dağıtılmıştır. Bu kapsamda araştırma alanlarından toplam 220 örnek alan alınmıştır. Alınan bu örnek alanların genel ve yerel konum etmenleri belirlenerek, her bir örnek alanda bir adet toprak çukuru açılmıştır. Fiziksel ve kimyasal toprak özelliklerinin (toprak türü, toprak reaksiyonu vb), sarıçamın gelişimi ve bitkisel tür çeştliliği üzerindeki etkilerini belirlemek için analizler yapılmıştır. Ayrıca örnek alanların bonitetlerinin, yaş-boy ilişkisinden yararlanılarak belirlenebilmesi için her örnek alanda ağaç yaşı ve boyu ölçülmüştür. Örnek alanların floraları saptanarak, Braun-Blanquet yöntemine göre bitki birlikleri tespit edilmiştir. Farklı çalışma alanlarında sarıçamın büyümesi ve floristik çeşitliliği üzerinde olası etkisi düşünülen iklim ve toprak faktörlerinin etkileri değişik istatistik analizler yardımıyla test edilmiştir. Çalışma sonucunda, 961 bitki taksonu ile 4 birlik ve 2 alt birlik tespit edilmiştir. İki bitki birliği ve iki alt birlik bilim dünyası için yenidir. Başta toprak özellikleri, yükselti olmak üzere, bitki dağılımları üzerinde belirleyici etkiye sahip faktörler ortaya konmuştur. İstatistiksel olarak ilişkiler irdelenmiştir. Toprak özellikleri ile ekolojik faktörlerden özellikle yükseltinin bitki dağılımı üzerinde belirleyici etkiye sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in natural pure stands of Scots pine (Pinus sylvestris) ecosystems in different habitat zones such as Ardahan, Artvin, Trabzon, Giresun, Kastamonu, Bolu, Ankara and Eskişehir. In the study, different habitat conditions effects on the development of Scots pine was investigated. One of the main purpose of the study is to find out the floristic, phytososyological and ecological structure of these ecosystems. The sample plots in the selected study areas were distributed in various elevation levels based on subjective sample method. In this context, 220 sample plots were taken from the different habitat zones. One soil profile for each sample plots were evaluated. As well all spatial factors of the sample plots were recorded. The physical (soil type, soil reaction, plant nutrients, etc) and chemical properties of soil affecting diversity of flora and growing of scots pine in the study areas were analyzed. Furthermore, to determine the site index, the tree's age-length was calculated. Flora of sample areas were determined. Plant associations have been identified according to Braun-Blanquet method. The effects of climatic and edaphic factors on the flora of the sites and the growing of scots pine individuals were analyzed using appropriate statistical analysis. As a result of the study, 961 plant taxa and four associations together with two sub associations were identified. Two plant associations and two subassociations are new to science. In particular soil properties, including altitude which had a decisive influence on plant distribution factors were revealed. Soil properties and ecological factors, especially elevation have a decisive influence on plant distribution.