Determination of ideal metal organic frameworks for drug transport based on UMCM-1 and MIL-101
UMCM-1 ve MIl-101 yapıları temel alınarak ilaç taşınımı için ideal metal organik kafes yapılarının belirlenmesi
- Tez No: 456306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA TAŞKIN TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: metal organik kafes yapılar, ilaç taşınımı, toksik özellik, organic metal lattice structures, drug transport, toxic properties
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Metal organik kafes yapılar; metal bağlı noktalardan ve organik köprü ligandlardan hazırlanmış yeni bir sınıf olup, yüksek derecede ayarlanılabilir özelliğe sahip olan hibrit malzemelerdir. Son yıllarda metal organik kafes yapılar, birçok ilaç moleküllerinin yüklenmesi ve serbest bırakılması gibi uygulamalarda oldukça yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Çünkü bu yapıların son derece yüksek yüzey alanları ve geniş por çapları nedeni ile ilaç taşınmasında oldukça etkin bir rol oynadığı gözlemlenmiştir. MIL ve UMCM metal organik kafes yapısı sınıfının dikkat çekici özellikleri, örneğin geniş gözenekleri (25-34 Å), olağanüstü yüzey alanları (3100-5900 m2/g) ve kafes içinde fonksiyonel grupları birleştirebilme yeteneği ilaç taşınımı için büyük bir avantaj tutmaktadır. Dahası, bu grupların yüksek yapısal esneklik özellikleri barındırması yerleşen moleküllerin şekillerine göre porozite uyarlaması sağlayabilirler. Bu çalışmamızda öncelikle metal organik kafes yapılarından olan MIL-101 ve UMCM-1 yapıları temel alınarak, ilaç taşınımı için uygun olan metal organik kafes yapıları incelenecek olup, bu yapıların ilaç taşınımında ne kadar etkili oldukları ve insan vücudu için ne kadar uyumlu oldukları aydınlatılacak ve ilaç taşınımı için ideal bir metal organik kafes yapısının nasıl olması gerektiği araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Metal organic frameworks, a new class consisting of metal bound points and organic bridge ligands, are hybrid materials with highly adjustable features. In recent years, metal organic frameworks have been used extensively in applications like loading and releasing of many drug molecules. These structures have been observed to play a quite active role in carrying the drugs due to their extremely high surface are and large porosity diameter. Remarkable features of the MIL and UMCM metal organic frameworks class, for instance wide pores (25-34 Å), exceptional surface areas (3100-5900 m2/g) and the ability to combine functional groups in the lattice provide a great advantage for drug transport. Moreover, high structural flexibility properties hosted by these groups can provide porosity adaptation according to the shapes of the settled molecules. In this study, the structures of organic metal structures suitable for drug transport will be examined firstly based on structures of MIL-101 and UMCM-1, which are metal organic frameworks; effectiveness of these structures in drug transport and compatibility for human body will be clarified and it will be investigated how an ideal metal organic framework for drug transport should be.