Nd1-xSrxCoO3 ve Nd1-xCaxCoO3 (x=0,0; 0,1; 0,2; 0,5) bileşiklerinin yapısal ve elektriksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of structural and electrical properties of Nd1-xSrxCoO3 ve Nd1-xCaxCoO3 (x=0,0; 0,1; 0,2; 0,5) compounds
  1. Tez No: 456495
  2. Yazar: ESRA ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA GÖGEBAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Perovskit kobaltitler, elektriksel ve manyetik özellikler, mikro yapı, Perovskite cobaltate, electrical and magnetical properties, micro structure
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışmasında Nd1-xSrxCoO3 ve Nd1-xCaxCoO3 (X=0,0; 0,1; 0,2 ve 0,5) perovskit kobaltitleri mekaniksel alaşımlama yöntemi ile başarılı bir şekilde üretildi. Katkılı ve katkısız bileşiklerin yapısal, ısısal, bağ uzunluğu, elektriksel ve manyetiksel özellikleri sırayla X-ışını kırınım (XRD) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Diferansiyel Termal Analiz (DTA), Fourier Transform Infrared Spektroskopisi (FTIR), Empedans Analizörü (Impedance Analyzer) ve Titreşim Örnek Manyetometresi (VSM) ölçümleri ile incelendi. Mekaniksel alaşımlama ile üretilen perovskit bileşiklerin XRD analiz sonuçlarında NdCoO3, Nd2O3, CaCO3, Co3O4 ve SrCoO3 safsızlık fazları gözlenmiştir. SEM analizi sonuçlarında %50 Sr ve %10 Ca katkılı bileşikler haricindeki diğer bileşiklerde mikro çubuksu yapılar tespit edilmiştir. FTIR analizlerinde gözlenen C2O3 bileşiği, mikro çubuksu yapıların oluşumunu desteklemektedir. VSM sonuçları bileşiklerin yumuşak ferromanyetik malzeme olduğunu göstermiştir. NdCoO3, Nd0,9Sr0,1CoO3 ve Nd0,8Ca0,2CoO3 bileşiklerinin 2Mr-2Hc değerleri sırasıyla 4,21 emu/g - 353 Gauss, 4,44 emu/g - 478 Gauss ve 4,45 emu/g – 364 Gauss 'tur.
Özet (Çeviri)
In this thesis the Nd1-xSrxCoO3 and Nd1-xCaxCoO3 (X=0,0; 0,1; 0,2 and 0,5) perovskite cobaltates were successfully produced by Mechanical Alloying. The structural evolution, thermal, bond length, electrical and magnetical properties of un-doped and doped compounds were investigated by X-Ray Diffraction (XRD) and Scanning Electron Microscope (SEM), Differantial Thermal Analysis (DTA), Fourier Transform Infrared Spectrometer (FTIR), Impedance Analyzer and Vibrating Sample Magnetometer (VSM), respectively. In the XRD results of the perovskite compounds which produced by Mechanical Alloying, NdCoO3, Nd2O3, CaCO3 and Co3O4 impurity phases were observed. The microwires structures were determined in the SEM analysis in whole compounds except for 50% Sr and 10% Ca doped compounds. C2O3 phases by obtained in FTIR analysis were attributed to microwire structure. The result of VSM analysis were demostrated that the compounds were soft ferromagnet. 2Mr-2Hc values of NdCoO3, Nd0,8Sr0,2CoO3 and Nd0,9Ca0,1CoO3 are 4.21-353, 4.44-478, and 4.45 emu/g-364 Gauss, respectively.