Yeni asimetrik diamino porfirin esaslı ligandların metal komplekslerinin sentezi ve yapısal karakterizasyonunun incelenmesi
Synthesis and structural characterization of metal complexes of new asymmetric diamino porphyrin based ligands
- Tez No: 456496
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN TÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tetrafenilporfirin, Schiff bazı, SOD aktivitesi, yapı-reaktivite, Tetraphenyl porphyrin, Schiff base, SOD activity, structure-reactivity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışmasında öncelikle ,-5,10-Bis-(o-aminofenil)-15,20-difenilporfirin (38) bileşiği sentezlendi. Tek kristalleri elde edilerek yapısı tek kristal X-ray metodu ile aydınlatıldı. Bu bileşiğin X-ray yapısı ilk defa grubumuz tarafından çözülmüştür. Amino-TPP 38 bileşiği salisilaldehit türevleriyle (3,5-diiyodo salisil aldehit, 3,5-dikloro salisil aldehit ve 3,5-di-t-butil salisil aldehit) reaksiyona sokuldu. Bu tepkimeden porfirin Schiff baz ligandları (HL1, HL2 ve HL3) elde edildi. Sentezlenen bu Schiff bazı ligandlarının Cu(II), Fe(III), Mn(III) ve Zn(II) geçiş metal kompleksleri sentezlendi. Sentezlenen ligandların ve metal komplekslerinin yapıları elementel analiz, 1H(13C) NMR, FTIR, TG/DTA, MALDİ-TOFF MS ve UV-vis metodları kullanılarak karakterize edildi. Sentezlenen ligandların ve metal komplekslerinin absorpsiyon ve emisyon spektral özellikleri hem çözücü ortamında hem de katı halde incelenmiştir. Ayrıca sentezlenen bileşiklerin elekrokimyasal özellikleri de incelendi ve farklı tarama hızlarında dönüşümlü ve dönüşümsüz redoks tepkimesi gösterdiği bulundu. Son olarak, Schiff bazı metal komplekslerinin süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri incelenerek sonuçlar literatür değerleri karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, firstly, ,,-5,10-Bis-(o-aminophenyl)-15,20-diphenylporphyrin (38) was synthesized. Single crystals were obtained and the structure was illuminated by single crystal X-ray method. The X-ray structure of this compound has been solved for the first time by our group. Amino-TPP 38 was reacted with salicylaldehyde derivatives (3,5-diiodo salicyl aldehyde, 3,5-dichloro salicyl aldehyde and 3,5-di-t-butyl salicyl aldehyde). From this reaction, porphyrin Schiff base ligands (HL1, HL2 and HL3) were obtained. Transition metal complexes of Cu(II), Fe(III), Mn(III) and Zn(II) were synthesized from these Schiff base ligands. The ligands and their metal complexes were characterized by 1H(13C) NMR, FTIR, TG/DTA, MALDI-TOFF MS and UV-vis methods. Absorption and emission spectral properties of the synthesized compounds were investigated both in the solution media and solid state. Electrochemical features of the ligands and their metal complexes were studied and reversible and irrreversible redox processes were found for the different scan rates. Finally, superoxide dismutase activities of the complexes were studied and results were compared with literature values.