Avukatın Ceza Hukuku ve Disiplin Hukuku sorumluluğu
Lawyer's responsibility for Criminal Law and Disciplinary aw
- Tez No: 456535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT VOLKAN DÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Avukatlık Mesleğinin Hukuki Niteliği, Avukatın Ceza Soruşturması, Avukatın Ceza Kovuşturması, Avukatın Disiplin Soruşturması, Avukatın Disiplin Kovuşturması, Legal Characteristic of The Profession of Lawyer, Lawyer's Criminal Investigation, Lawyer's Criminal Prosecution, Lawyer's Dicipline Investigation, Lawyer's Dicipline Prosecution
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Hukuk sistemimizde avukatlar; bireylerin hukuksal sorunlarının çözümünde görev almakta, yargının kurucu bir ögesi olan bağımsız savunma makamını temsil etmekte ve hukuk kurallarının herkese eşit ve adil şekilde uygulanmasını sağlamakla görevlidirler. Kamu hizmetinde çok önemli bir rol üstlenen avukatların, görevlerini yerini getirirken yaptıkları eylemlerin ve davranışların hukuka uygun hale getirilmesi, hem kamu düzeni hem de mesleğin onuru ve itibarı açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın konusu; avukatların disiplin ve cezai sorumluluklarını meydana getiren hukuka aykırı eylem ve davranışlarının incelenmesidir. İlk bölümde; avukatlık mesleğinin hukuki niteliği, bağımsızlığı ve dokunulmazlığı, ikinci bölümde; avukatın ceza sorumluluğu, soruşturulması ve kovuşturulması, son bölümde ise avukatın disiplin sorumluluğu, soruşturulması ve kovuşturulması konuları incelenmiştir. Sonuç bölümünde, avukatların disiplin ve cezai sorumluluğuna ilişkin yasal düzenlemelerden kaynaklı sorunlar açıklanmış ve bunlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our judicial system, lawyers play a siginficant role in solving individuals' legal problems and represent the independent defense which is a constituent of the jurisdiction and are responsible for ensuring that all the rules of law are equally and fairly applied. For the lawyers who play an important role in public service, making their actions and behaviors justifiable becomes more of an issue not only for public order but also for the honour and reputation of their profession.The subject of this study is to examine the unlawful legal acts and behaviors that lead to disciplinary responsibilities and criminal liabilities against a lawyers. In the first section, legal characteristic, independency and immunity against a lawyer; in the second section, penal responsibility, investigation and prosecution of a lawyer; and in the conclusion, disciplinary responsibility, investigation and prosecution of a lawyer were examined. In the conclusion, the problems, arising from legal arrangements, regarding the disciplinary and penal responsibilities of lawyers are explained and solution proposals are presented.