Türk Ceza Hukukunda feminist avukatlık
Feminist lawyering in Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 948133
  2. Yazar: DAMLA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, Feminist Avukatlık, Feminist Hukuk Teorisi, Ataerkillik, Toplumsal Cinsiyet, Eril Hukuk, Eril Şiddet, Feminist Savunma Stratejileri, Feminism, Feminist Advocacy, Feminist Legal Theory, Patriarch, Gender, Male-dominated Law, Male Violence, Feminist Defense Strategies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
“Türk Ceza Hukukunda Feminist Avukatlık”başlıklı bu tez, iki bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde feminizm, feminist hukuk teorisi ve feminist hukuk metodolojisi ele alınmıştır. Bu bağlamda, öncelikle ataerkillik, toplumsal cinsiyet ve kamusal-özel alan ayrımı gibi temel kavramlar tartışılmış; ardından liberal, kültürel, radikal, postmodern ve İslami feminizm gibi farklı feminist akımlar detaylı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca, feminist hukuk teorisinin temel ilkeleri ve metodolojik yaklaşımları ele alınarak, feminist hukukçular tarafından uygulanan pratik akıl yürütme, kadın sorusu sorma ve bilinç yükseltme gibi yöntemler analiz edilmiştir. Tezin ikinci bölümdeyse, Türk Ceza Hukuku çerçevesinde feminist avukatlık konusu irdelenmiştir. Türk Ceza Hukuku'nun kadına yönelik bakış açısı, yasa koyucu düzenlemeleri ve yargı kararları üzerinden analiz edilmiştir. Yapılan bu analiz doğrultusunda, feminist avukatın savunma sürecinde karşılaşabileceği zorluklara dikkat çekilmiştir. Bu çalışmada, Türk Ceza Hukuku feminist bir perspektifle ele alınmış ve özellikle erkek şiddeti, cinsel şiddet, ekonomik ve psikolojik şiddet gibi toplumsal sorunlar üzerinden eleştirel bir değerlendirme yapılarak çözüm önerileri sunulmuştur. Bunun yanı sıra, haksız tahrik ve örselenmiş kadın sendromu gibi kavramların hukuki boyutları incelenmiş ve feminist avukatların savunma stratejileri analiz edilmiştir. Ayrıca, bu bölümde avukatların savunma sürecinde etik sorumluluğa sahip olup olmadığı tartışılmış ve savunma etiğinin nasıl uygulanabileceğine dair öneriler geliştirilmiştir. Sonuç bölümünde, feminist hukuk düşüncesinin Türk Ceza Hukuku'na entegrasyonu ve kadınların maruz kaldığı farklı şiddet türlerine karşı daha etkin bir hukuki koruma sağlanmasına yönelik öneriler sunulmuştur. Bu çerçevede, feminist avukatlık yalnızca bir savunma pratiği olarak değil, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, titled“Feminist Lawyering in Turkish Criminal Law,”consists of two sections. The first section examines feminism, feminist legal theory, and feminist legal methodology. In this context, fundamental concepts such as patriarchy, gender, and the public-private sphere distinction are discussed, followed by a detailed analysis of various feminist movements, including liberal, cultural, radical, postmodern, and Islamic feminism. Additionally, the core principles and methodological approaches of feminist legal theory are explored, with a particular focus on practical reasoning, the woman question approach, and consciousness-raising techniques employed by feminist legal scholars. In the second section of the thesis, the concept of feminist lawyering within the framework of Turkish Criminal Law is examined. In this context, the perspective of Turkish Criminal Law on women is analyzed through legislative provisions and judicial decisions. Based on this analysis, the challenges that a feminist lawyer may encounter in the defense process are highlighted. In this study, Turkish Criminal Law is examined from a feminist perspective, and a critical assessment is conducted, particularly in relation to social issues such as male violence, sexual violence, economic violence, and psychological violence, along with proposed solutions. Additionally, the legal dimensions of concepts such as unjust provocation and battered woman syndrome are analyzed, and the defense strategies employed by feminist lawyers are explored. Furthermore, this section discusses whether lawyers have ethical responsibilities in the defense process and presents recommendations on how defense ethics can be implemented. In the conclusion section, recommendations are presented regarding the integration of feminist legal thought into Turkish Criminal Law and the enhancement of legal protection against various forms of violence faced by women. Within this framework, feminist lawyering is examined not only as a defense practice but also as an integral part of the struggle for gender equality.