Okul öncesi eğitim kurumuna devam eden öğrencilerin bilgisayara yönelik metaforik algıları
Preschool students' metaphoric perceptions regarding the computer
- Tez No: 456557
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AĞAH TUĞRUL KORUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul öncesi eğitim, bilgisayar, okul öncesi öğrencisi, metafor, bilgisayara yönelik metafor, preschool education, computer, preschool students, metaphor, metaphor for the computer
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitim kurumuna devam eden öğrencilerin bilgisayara yönelik sahip oldukları algılarının metaforlar yoluyla ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla hazırlanan görüşme formu 50 okul öncesi öğrencisine uygulanmıştır. Verileri elde etmek için öğrencilerle bire bir görüşülerek“Bilgisayar ne gibidir/neye benzer. Peki neden ……gibidir/benzer?”sorusu sorulmuştur. Araştırmanın verileri içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda 19 farklı metafor ortaya çıkmıştır. Üretilen bu metaforlar daha sonra ortak özellikleri ve benzetme yönleri dikkate alınarak kategorileştirilmiştir. Ortaya çıkan bu metaforlar iki kavramsal kategori altında toplanmıştır. Bu kategoriler:“Görünüş Olarak Bilgisayar”ve“İşlevsel Olarak Bilgisayar”dır. Okul öncesi öğrencilerinin ürettiği 48 geçerli metaforun, %68,75'inin bilgisayarın görünüşünü, %31,25'inin bilgisayarın işlevlerini temsil ettiği görülmüş¬tür. Öğrenciler tarafından en çok tekrar edilen metafor“tablet”(12) olmuştur. Okul öncesi öğrencilerinin bilgisayara yönelik oluşturdukları metaforlar içinde olumsuz nitelikte bir metafora rastlanılmamıştır. Oluşturulan kavramsal kategorilerin cinsiyet açısından farklılık gösterip göstermediği sonucu da incelenmiştir. Öğrencilerin bilgisayara yönelik algılarını kullandıkları metaforlar yoluyla belirlemeye çalışan bu çalışma; okul öncesi dönemde bilgisayar eğitimi ve kullanımı konusunda öğretmenlerde, eğitim yöneticilerinde, programcılarda ve yazılım geliştirmecilerde fikirler oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted to reveal the preschool students' perceptions in relation with metaphors about the computer. For this purpose, the prepared interview form was applied to 50 preschool students. Were interviewed one on one with students,“What is like a computer? So why is it like…..?”were asked to students for the data. The data of research were analyzed by using the content analysis method. Findings of the research in 19 different metaphors are manufactured. The created metaphors were categorized considering their common properties and accommodations. These metaphors have been classified under two conceptual categories:“computer in appearance”and“functionally computer”. Preschool students produced 48 valid metaphors and 68,75% of the these metaphors representing appearance of computer and 31,25% of the these metaphors representing functions of computers. The“tablet”(12) metaphor has been most repeated by students. No negative metaphor was observed about computer among the metaphors created by preschool students. This created conceptual categories were examined in the result that the differences in terms of gender. This metaphorical study can create ideas about computer training and use in preschool for teachers, educational administrators, programmers and software developers.