27 Mayıs 1960'dan 12 Mart 1971'e Türkiye'de Kemalizm tartışmaları
Discussion of Kemalism in Turkey from 27 May 1960 to 12 March 1971
- Tez No: 456593
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ KAYALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: 1961 Anayasası, Adalet Partisi, Atatürkçülük, Cumhuriyet Halk Partisi, Kemalizm, Marksizm, Mustafa Kemal Atatürk, Sosyalizm, Liberalizm, Türk İnkılâbı, Justice Party, Kemalism, Republican People's Party, Marxism, Mustafa Kemal Ataturk, Socialism, Liberalism, Turkish Revolution
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışı ile birlikte gelişen süreçte kuramsal olanla pratik olanın birbirini etkilemesi sonucu ortaya çıkan Kemalizm, Türk toplumunun çağdaş toplumların yaşam seviyesine ulaşması için siyasal, ekonomik ve sosyal düzende gerçekleştirilmesi zorunlu köklü yapısal değişikliklerin temel prensiplerini saptayan bir düşünce sistemini ifade etmiştir. Kemalizm'in çağdaş bir topluma giden yolun prensiplerini gösteren bir düşünce sistemi olması, ona zaman ve tarih üstü bir statü kazandırmıştır. Bu bağlamda Kemalizm, bütün Türkiye tarihi boyunca toplumu çağdaş uygarlığın seviyesine çıkarmayı amaçlayan farklı politik çevrelerin programlarını üretirken başvurdukları vazgeçilmez bir referans noktasını teşkil etmiştir. Ancak durum yalnızca bununla sınırlı kalmamıştır. Türkiye'nin yakın dönem tarihinde yerini alan birçok politik akım, Kemalizm'e dönük referanslarda bulunurken aynı zamanda da Kemalizm'i kendi ideolojileri ışığında yorumlayan farklı tezlere de hayat vermiştir. Bu çalışma, Türkiye'deki farklı politik çevrelerin 27 Mayıs 1960 darbesinden 12 Mart 1971 muhtırasına uzanan tarihsel kesitte Kemalizm'e dair yorumlarını incelemiştir. Bu kapsamda 27 Mayıs 1960 darbesini hazırlayanların ve onlarla bütünleşen çevrelerin darbenin gerekçesini Kemalizm'le nasıl ilişkilendirdiklerine eğilmiştir. 27 Mayıs'ı gerçekleştirenlerin ve benimseyenlerin Kemalist devrimin kazanımlarının korunması ve daha ileriye taşınması hususunda öngördükleri politik strateji modellerini ve bu aşamada ortaya koydukları farklı Kemalizm tanımlarını incelemiştir. 27 Mayıs'la birlikte etkinliğini artıran sol düşünceye mensup siyasal grupların Kemalizm yorumlarını resmetmeye çalışmıştır. 27 Mayıs 1960'a bir tepkinin ifadesi olarak varlık kazanan Adalet Partisi ve Yeni Türkiye Partisi gibi siyasal kurumların kendi programları ile Kemalizm arasında nasıl bir sentez yarattıklarını ve Kemalizm'e hangi kanallar üzerinden eklemlendiklerini tartışmıştır.
Özet (Çeviri)
Kemalism which had occurenced as a result of interaction between theoretical and practical in the process developed by collapsed of Ottaman Empire is a thought system which detects basic principles of essential, radical structural changes required to be performed in political and economical life of Turkish society to reach the level of contemporary societies. As a thought system defining the principles of the way requıred for modern society, has been adding Kemalism timelesness and transhistorical higher value. In this context, Kemalism has been a reference point which had been applied by different political environments throughout Turkey's history which had aimed to increase the level of society to the level of modern civilization. Even these are not all. There is quite a lot more about Kemalism. Many political currents in Turkey's recent history vitalise of different thesis rewieving Kemalism in the light of their own ideology while taking as reference Kemalism. This study examines interpretion of Kemalism's different circles in Turkey in the historical section extending from 27 May 1960 ocup to 12 March 1971 coup. In this context it tends to how they who prepare the grounds of 27 May 1960 coup and its environment integrated with them associate the reason of the coup to Kemalism. It examines political strategy models which had been predicted by executers and adopters of 27 May coup and their different definitions of Kemalism put forward at this stage on the way of protecting the achievement of Kemalist revolution and carrying it forward. It tries to portray the Kemalism interpretions of the leftlist political groups which had increased their strength by 27 May coup. It discusses how political institutions such as Adalet Partisi ( Justice Party ) and Yeni Türkiye Partisi (The New Turkey Party) which had existed as a reaction of 27 May coup had created synthesis between Kemalism and teir own programms and how they had been articulated to Kemalism which channels through.