Muharrem Ergin ve Azad Nebiyev' in Dede Korkut Oğuznamelerindeki metin aktarımlarının karşılaştırılması (V.85a-152a)
Comparati̇ve study of Muharrem Ergi̇n and Azad Nebi̇yev's Dede Korkut Oğuzname based on dresden versi̇on (V.85a-152a)
- Tez No: 456626
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVAL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dede Korkut, Muharrem Ergin, Azad Nebiyev, Metin Aktarımları, Karşılaştırma, Dede Korkut, Muharrem Ergin, Azad Nebiyev, Text Transfer, Comparison
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ardahan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Bu çalışmada Dede Korkut Anlatılarından son altı anlatı, Batı Türkçesinin iki farklı yazı dili olan Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi esas alınarak incelendi. Türkiye Türkçesi'nde Muharrem Ergin, Azerbaycan Türkçesi'nde ise Azad Nebiyev'in, metin aktarımları esas alınarak yapılan bu çalışmada, okumalardaki imla ve anlam farklılaşmaları dört başlık altında incelendi. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Dede Korkut üzerine yapılan bilimsel çalışmalar ve Türk Dilinin tarihi evreleridir. İkinci kısım ise çalışmanın esasını oluşturmaktadır. Bu bölümde aktarımlar dört ana başlık altında karşılaştırıldı. Bunlar: 1. Yazı Dili (Lehçe) Özelliklerinden Kaynaklanan Okuma Farklılıkları 2. Metinden Kaynaklanan Okuma Farklılıkları / Tercihleri 3. Anlam Farkı Yaratan Okuma Farklılıkları 4. Metinde Yazım Yanlışı Bulunan Bölümler Çalışmanın son kısmında sonuç bölümü ve son altı anlatının incelenen örnekleri yer almıştır. Altta Nebiyev'in üstte Ergin'in okumaları, karşılarında ise Dresden nüshasının orijinal dijital kopyasına tablo şeklinde yer verilmiştir. Nebiyev ve Ergin'in metni düzenleme şekilleri farklı olduğundan, karşılaştırmanın daha sağlıklı olması için Ergin'in okuma düzeni tercih edilerek Nebiyev'in okumaları Ergin'in okumalarına benzetildi ve incelendi. Bu çalışmadaki amaç Batı Türkçesinin iki farklı yazı dili olan Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesi esasında yapılan Dede Korkut okumalarının farklılıklarını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the last six stories told in the Dede Korkut Stories, were examined on the basis of Turkey Turkish and Azerbaijani Turkish which are two different written forms of Western Turkish. In this study, meaning variations in spelling and reading were investigated under four headings on the basis of the transfers of text made by Muharrem Ergin in Turkey Turkish and Azad Nebiyev in Azerbaijani Turkish. The study consists of three parts. The first part consists of scientific studies on Dede Korkut and historical periods of Turkish language. The second part is the basis for the study. Transfers were compared under four main headings in this chapter. These are: 1. Reading Differences resulting from Written Language (Dialect) Features 2. Reading Differences / Preferences arising from the Text 3. Reading Differences creating meaning differences 4. Sections including typos In the last part of the study, results and the last six stories took place. Nebiyev's readings took place in the bottom, Ergin's readings took place in the above and readings of the original digital copy of the Dresden Copy took place against those. Because of text editing differences of Nebiyev and Ergin; Ergin's reading scheme were preferred, but Nebiyev's readings were compared to Ergin's reading and examined in favor of the comparison to be more healthy. The aim of this study is to reveal differences of Dede Korkut Stories on the basis of Turkey Turkish and Azerbaijan Turkish which are two different written forms of Western Turkish