Manavgat manavları: Folklor ve etnografyası
Turkish manav of manavgat: Its folklore and ethnography
  1. Tez No: 456627
  2. Yazar: SAFİYE TAŞTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Manavgat, Manav, Folklor, Kültür, Manavgat, Manav Tribe, Folklore, Culture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışmada Manavgat'a adını veren Manav Türkleri üzerinden gidilerek yörede yaşatılmakta olan folklorik ve etnografik özellikler tespit edilip çeşitli açılardan incelenmiştir. Manavgat'ta yaşayan Manavların yöreye isim vermeleri bağlamında buradaki folklorik özellikler etnografya kullanılarak ve diğer Türk toplumları arasındaki benzerlik ve farklılıkları da eklenerek ayrıca sözlü ve yazılı kaynaklara başvurularak araştırılmaya çalışılmış, ele geçen veriler tahliller yoluyla açıklanmıştır. Manavların bir Türk boyu olduğu, diğer Türk toplumlarından farklı olarak yerleşik hayata önceden geçtikleri böylelikle kendilerine has bir Manav kimliği ve kültürü oluşturdukları ve bir kente ad vermeleri üzerinde durulmuştur. Bu çalışma Manavgat'a ilk yerleşen Manavların folklor ürünlerinden, kültürel yaşantılarından, tarih içerisindeki rollerinden yola çıkılarak Manavgat Manavları'nın kimliklerini tespit etmeye çalışan çalışmadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, by focusing on Manav tribe who gives its name to Manavgat, folkloric and ethnographic features kept alive in the region have been identified and examined from various aspects. In the context of the Manav tribe's giving its name to the region, by using ethnography, by considering the similarities and differences betweeen other Turkish societies and by applying to oral and written sources, the folkloric features in the region have been investigated and obtained data have been clarified through analysis. It has been focused on that Manav tribe is a Turkic tribe, as distinct from other Turkish societies, so that they created a peculiar Manav identity and culture and they adopted a sedentary life earlier, and they gave its name to a town. This thesis aims to identify the identity of Manav tribe of Manavgat on the basis of folklore products, roles in the history and cultural livings of this tribe who settled in Manavgat for the first time.