Ehl-i Sünnet ve Mu'tezile ekollerinin Kur'ân'ı yorumlama farklılıkları: Kıyâme Sûresi örneği
The differences of Ahl-i Sunnah and Mu'tazila schools on interpretation of the Qur'an: The example of Surah al-Qiyamah'
  1. Tez No: 456637
  2. Yazar: ALİ YURTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM GÖRENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Yorum, Ekol, Ehl-i Sünnet, Mu'tezile, Kıyâme Sûresi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
“Ehl-i Sünnet ve Mu'tezile Ekollerinin Kur'ân'ı Yorumlama Farklılıkları: Kıyâme Sûresi Örneği”isimli çalışmamızın konusu iki ekolün doğuşu, tefsirdeki yöntemleri ve Kur'ân yorumlarını karşılaştırmadan ibarettir. Çalışmamız giriş, iki bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Özetle belirtecek olursak çalışmamızın birinci bölümünde, ekollerin doğuşu, amaçları, tefsirdeki yöntemleri, önemli müfessirler ve eserleri tanıtılmaya çalışılmıştır. Bu bölümde fırâk, tabakât ve ricâl eserleri temel kaynak mesabesindedir. İkinci bölümde, Kıyâme Sûresi hakkında genel bilgiler aktarılmıştır. Daha sonra ilk bölümde tanıtılan müfessirlerin eserlerinden istifade ile ekollerin Kıyâme Sûresi ayetlerini nasıl tefsir ettikleri incelenmiştir. Ayetler belirli pasajlar halinde teker teker ele alınarak yorumlar aktarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca Ehl-i sünnet ve Mu'tezile ekollerine mensup müfessirlerin eserleri incelenerek tefsirdeki yöntemleri hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Sonuç başlığında ise konuların özet hali aktarılmış, her iki ekole mensup âlimlerin yöntem ve yorumları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The differences of Ahl-i Sunnah and Mu'tazila Schools on Interpretation of the Qur'an: The subject of our work named“The example of Surah al-Qiyamah”consists of the comparison of the births of two schools, their methods in exegesis and the interpretations of the Qur'an. Our study comprise of two parts, the result and the bibliography. Sum up, in the first part of our work we will attempt to introduce the births of the schools, their aims, their methods in the interpretation of the Qur'an, important commentators and their works. The works of sects (firak), biography (tabakât) and people (ricâl) are on the main source degree in this section. In the second chapter, general information about Surah al-Qiyamah has been given. Later on, it has been analyzed how the schools explained the verses of Surah al-Qiyamah by the light of commentators who were introduced in the first chapter. The verses were handled one by one in specific passages and interpretations were tried to be conveyed. In addition, the works of the commentators belonging to the schools of the Ahl-i Sunnah and the Mu'tazila were studied and tried to give information about their exegesis methods. Under the title of the conclusion, the abstracts of the topics were conveyed and the methods and interpretations of the scholars of both schools were compared.