Makedonya-Yunanistan isim sorunu ve Makedonya'nın uluslararası örgütlere üyeliği
Macedonia-Greece name issue and Macedonia's membership to international organizations
- Tez No: 456642
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Makedonya, Yunanistan, İsim Sorunu, Milliyetçilik, Avrupa Birliği, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, Macedonia, Greece, Name Issue, Nationalism, European Union, North Atlantic Treay Organization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Makedonya 1991 yılında bağımsızlığını resmi adıyla“Makedonya Cumhuriyeti”olarak ilan etmiştir. Ancak Yunanistan ülkenin bu isim ile tanınmasını, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler gibi gerek bölgesel, gerekse de uluslararası örgütler nezdinde veto ederek engellemeye çalışmıştır ve halen de çalışmaktadır. Yunanistan ile bu isim sorunu hala çözüme kavuşturulmamıştır. Makedonya bu kriz nedeniyle bir çok uluslararası örgüte kendi resmi ismiyle üye olamamaktadır. Makedonya'nın geleceği açısından yıllardır süren bu krize bir çözüm bulmak son derece önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı zikredilen sorunu değişik boyutlarıyla ele alarak araştırılmasıdır. İsim sorununun kavramsallaştırılması amacıyla ilk olarak belli bir teorik çerçevede yukarıda zikredilen sorun tanımlamaya çalışılmış, daha sonrasında ise sorunun kökenlerinin bulunması için tarihi altyapı incelenmiştir. Yapılan çalışmada isim sorununun ortaya çıkışında en önemli etkiye milliyetçilik teorisi sahip olduğu için sorunu tanımlarken ilk olarak millyetçilik teorisinden faydalanılmış daha sonrasında ise realist teori ve ihtilafın Yunanistan ve Makedonya'nın karşılıklı çıkarlarının çatışmasında kaynaklanması nedeniyle çatışma ve güvenlik teorilerinden yararlanılmıştır. Bu sorunun çözümü Makedonya'nın hedeflediği örgütlere üye olmasına aracı olmakla beraber bölgenin de güvenliğinin sağlanmasına neden olacaktır.
Özet (Çeviri)
Macedonia". However, Greece has tried and still is working on to prevent the recognition of the country with this name by vetoing both in regional and international organizations such as the United Nations and the European Union. The conflict on the official name problem with Greece has not yet been resolved. Due to this crisis, Macedonia cannot become a member with its official name in many international organizations. For the future of Macedonia it's crucial to find a solution to these crises. The purpose of this study is to investigate the mentioned problem with various dimensions. In order to conceptualize the name dispute, first the problem was tried to be defined in a certain theoretical framework, and later the historical background was investigated in order to find the origins of the problem. In this research the most important influence on the emergence of the name issue was the theory of nationalism because of that to describe this issue we benefit from the theory of nationalism then from realist approach and later on by the conflict and security theories because of the conflict between the real interests of Greece and Macedonia. The name issue stands out as an obstacle to Macedonia's membership applications to international organizations. The solution of this problem will be to ensure that Macedonia is a member of the targeted organizations and will enhance the stability and security of the instable region.