Camiu'l-Beyan an Te'vili Ayi'l-Kur'an ve Kur'an yolu Türkçe meal ve tefsiri adlı eserlerde dinlerle ilgili verilen bilgilerin dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
A study on the information of religions in the commentaries of Cami̇u'l-Beyan an Te'vi̇li̇ Ayi̇'l-Kur'an and Kur'an yolu Türkçe meal ve tefsi̇ri̇ from the point of history of religion
- Tez No: 456641
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Musa, İsa, Tevrat, İncil, Meryem, Hanif, Moses, Jesus, The Torah, Bible, Mary, Hanif
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kur'an da, İslamiyetten başka beş dinden daha bahsedilmektedir. Tarihi sıralamaya bakılacak olursa, bunlardan ilki Sabilik sonuncusu da Hıristiyanlık. Bu dinler hakkında, Kur'an da geçen ayetlerin tefsirini iki büyük eserden karşılaştırarak değerlendirmeye çalıştık. Bu çalışmamızda, Camiu'l Beyan An Te'vili Ayi'l-Kur'an ile Kur'an Yolu Tefsirinde geçen dinlerin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesini yapmaya gayret ettik. Çalışmamız dört ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümün de tefsirler hakkında genel bilgiler verildi. Birinci bölümde, Taberi tefsiri, ikinci bölümde ise Kur'an Yolu tefsirinde, çalışmamızla ilgili ayetleri ele alarak bu konuda tefsirler de ne söylenmiş ise onları aktardık. Son bölümde ise, tefsirlerde yer alan bilgileri karşılaştırarak bir değerlendirme yapmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
In Quran, five religion is stated except for Islam. According to the historical sequence; the first one is Sabian Religion and the last one is Christianity. We tried to assess the commentary of verses that take place in Quran by comparing from two great masterpieces about these religions. In this study we attempted to make a comparative assesment that takes place in the commentary of Camiu'l Beyan An Te'vili Ayi'l-Kur'an and Kur'an Yolu. Our study consists of four main parts. In the introduction part, general information was given about commentary. In the first part, the Taberi commentary, in the second part, in the Kur'an Yolu commentary, by handling the related verses we narrated what was told about this subject. In the last part; by making comparison, we tried to make an assesment of the information that takes part in the commentary.