Patent analizi ile teknoloji ağlarının oluşturulması: İnsansız deniz aracı teknolojileri üzerine bir uygulama
Using patent analysis to construct technology networks: A case study of unmanned vessel technologies
- Tez No: 456667
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Defense and Defense Technologies, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsansız deniz aracı, Patent analizi, S-eğrisi, Doğrusal regresyon analizi, Teknoloji ağı, Unmanned vessel technologies, Patent analysis, S-curve, Lineer regression analysis, Technology network
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında, İnsansız Deniz Aracı Teknolojileri (İDAT), patent bilgisi kullanılarak incelenmiştir. İlk olarak, bu teknolojiler ile ilgili patentlerin elde edilebilmesi için anahtar kelimeler belirlenmiştir. Anahtar kelimelerin belirlenmesinde, hem uzman görüşü, hem ilgili alandaki bilimsel yayınlar hem de bu teknolojiler ile ilgili olan patentler incelenmiştir. İDAT'i tanımlamakta kullanılabilecek çok sayıda doğrudan ilintili anahtar kelimeler belirlenmiştir. Literatürde patent analizi çalışmalarında yaygın olarak kullanılan USPTO (United States Patent and Trademark Office) veritabanından ilgili patentler elde edilmiştir. Patentlere hızlı erişmek ve elde edilen patentleri analiz etmek amacıyla“AcclaimIP”adlı patent araştırma ve analiz yazılımı kullanılmıştır. İDAT'nin teknolojik hayat döngüsünde bulunduğu evreyi tespit etmek amacıyla S-eğrisi çizilmiştir. S-eğrisinden hareketle teknolojinin büyüme evresinde olduğu tespit edilmiştir. Böylece, İDAT'in yatırım yapılabiliecek bir teknoloji alanı olduğu belirlenmiştir. Yatırım yapılabilinirliği bilgisini biraz daha geliştirerek,“İlgili alandaki hangi alt teknolojilere yatırım yapılmalıdır?”sorusunu soran girişimcilere, teknoloji üreticilerine ve bu alanda çalışma yapan araştırmacılara önemli bilgiler sunmak amacıyla basit doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Elde edilen patentlerin ait oldukları IPC (International Patent Classification) kodlarından hareketle basit doğrusal regresyon analizleri SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) yazılımı kullanılarak yürütülmüştür. Regresyon denklemlerinden hareketle teknolojierin ait oldukları kodu ifade eden IPC kodları arasındaki ilişkiler ortaya çıkarılmıştır. Bu analiz sonuçlarını, okuyucunun daha iyi anlamasını sağlamak amacıyla“Gephi”adlı sosyal ağ analiz yazılımı kullanılarak İDAT'nin teknoloji ağı ve IPC kodlarının stratejik teknoloji kod ağı oluşturulmuştur. İDAT'in son yıllarda gelişmekte olan bir teknoloji olduğu çalışma kapsamında bulunmuştur. Elde edilen sonuçların ülkemizin inovasyon tabanlı kalkınmasına destek olacak yatırımların yönlendirilmesine katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, unmanned vessel technologies (UVTs) are examined by the use of patent analysis. At the begining of this study, the keywords related to the UVTs are determined to retrieve patent documents from the patent database. Expert opinion, publications and patents are used to determine the keywords in this thesis. All patent documents are retrieved from the USPTO (United States Patent and Trademark Office), which is extensively used for patent research in the literature. Free trial version of a patent research and anaalysis software, namely AcclaimIP software, is also used for the analysis. S-curve is drawn to determine the current technology stage. It is concluded that the UVT is at the growth stage of its technology life cycle. Therefore, it is an acceptable technology for investment.Simple lineer regression analysis is then performed in this study to find the answer to the question of which sub-technology related to UVTs should be selected for investment? The SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) is used for the simple lineer regression analysis.The relations among the IPC (International PAtent Classification) codes related to the UVTs are found through the simple lineer regression analysis. A social network analysis software, namely Gephi, is also used to draw technology network for the UVTs as well as strategic technology code networks for the IPC codes. The results of this thesis show that the UVTs is an emerging technology and can be invested in the near future. It is expect that the results obtanied from this thesis will contribute to the orientation of the investment planning for decision makers and investors to construct innovation-based country in Turkey.