Aile sağlığı merkezlerinde düzenlenen sağlık eğitimlerinin sağlık çalışanlarının görüş ve deneyimlerine dayalı olarak değerlendirilmesi
Evaluation of health education given in family healthcenters by the opinions and experiences of health workers
  1. Tez No: 456685
  2. Yazar: ŞENGÜL ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Education and Training, Health Education, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık eğitimi, yetişkin eğitimi, aile sağlığı merkezi, Health education, adult education, family health center
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Araştırmada aile sağlığı merkezlerinde düzenlenen sağlık eğitimlerinin mevcut durumunun, bu eğitimleri düzenleyen sağlık çalışanlarının görüş ve deneyimlerine dayalı olarak ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Ankara ili Mamak ve Çankaya ilçelerinde bulunan aile sağlığı merkezlerinde çalışan, altı hekim ve sekiz aile sağlığı elemanı oluşturmaktadır. Araştırmada öncelikle ilgili literatür taraması yapılmış, daha sonra verilerin toplanması amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Görüşme formunda yer alacak soruların geliştirilmesinde uzman görüşlerine başvurulmuştur. Formun birinci bölümünde araştırmaya katılanların sosyo-demografik özelliklerini içeren sorular yer alırken, ikinci bölümde aile hekimliği sistemine, düzenledikleri sağlık eğitimlerine ve bu eğitimler sırasında eğiticilerin yetişkin eğitimi alanındaki yeterlilik durumlarına ilişkin sorular bulunmaktadır. Tüm görüşmeler yüz yüze yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmada özetle şu sonuçlara ulaşılmıştır: Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının, sağlık eğitimi veya yetişkin eğitimi hakkında düzenli bir eğitim almadıkları görülmüştür. Büyük bir çoğunluğu verilen eğitimlerin hedef kitleye ya hiç ulaşmadığını ya da sınırlı bir şekilde ulaştığını ifade etmiştir. Sağlık eğitimi verirken genellikle mesleki deneyimlerinden faydalandıkları, tıbbi terim kullanmamaya, halkın anlayabileceği bir dille anlatmaya ve uygun öğrenme atmosferini sağlamaya dikkat ettikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal the health education organized in the family health centers by the opinions and experiences of the health workers who give thiseducation. The study group consists of six physicians and eight health workersat the family health centers in Mamak and Çankaya, two districts of Ankara. Data was collected by a semi-structured interview form, which has been prepared according to the data obtained from the literature review.During the development of the questions in the interview form expert opinions were consulted. In the first part of the form there are questions about the socio-demographic characteristics of the participants, in the second part participants are asked about the family medicine system, the health education they have organized and their competencies in adult education principles. All interviews were made face to face. The data was analyzed by content analysis method. According to the results,we obtained that Health workers participating in the survey were not regularly trained for health and adult education. A large of majority stated that the training did not reach to the target group or reached to a limited extent. It has been determined that while giving health education participants often take advantage of their professional experience, pay attention to not using medical terms, use a language that public can understand, and try to provide an appropriate learning atmosphere.