From reality to spectacle: The dramatization of politics and the case of CNNTurk's No Man's Land
Gerçeklikten gösteriye: Politikanın dramatikleşmesi ve CNNTürk Tarafsız Bölge örneği
- Tez No: 456717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ARSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Politik Tartışma Programları, Türkiye, Politikanın Dramatikleşmesi, CNNTürk, Infotainment
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İçinde bulunduğumuz post-gerçeklik döneminde televizyonculuk başarısı için izleyiciyle duygusal bağ kurmak gerçekliği paylaşmaktan daha önemli hale gelmiştir. Tüm bunların sonucunda, gerçeklik yavaşça yerini bilginin gösterileşmesine bırakmıştır. Bu tez, televizyondaki dramatik dizilerin televizyon eğlencesi anlayışını oluşturduğu Türkiye'de politik bilgi içeren haber ve tartışma programlarının dramatikleştiğini iddia etmektedir. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası CNNTürk kanalındaki tartışma programları ele alınmıştır. Bu tartışma programlarının amaçları toplumu bilgilendirmek olsa da, birçok farklı şekilde içeriğin dramatize olduğu gözlemlenmiştir. Programların içerik analizi, sosyal medya üzerinde netnografik araştırma ve İsmail Saymaz ile yapılan söyleşi aracılığıyla bu tartışma programlarındaki dramatik elementlerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluated within the context of post-truth era, establishing emotional engagement with the viewers became an essential factor for television success, more so than factual reporting. As a result, political information and portrayal of reality has been slowly replaced by a spectacle of information. This thesis focuses on Turkey, where television entertainment is defined by television dramas. The thesis argues that political information programs such as newscasts and political debate shows are dramatized. I focused on the period after the attempted coup of July 15, 2016 and analyzed two CNNTurk debate shows. I argue that despite their purpose of informing viewers, these shows are overrun by dramatic elements. Through content analysis of select programs, netnographic research of social media reception among viewers and interview with Ismail Saymaz, I aim to highlight elements of dramatization within political debate shows.