The importance of leadership in audience development
Seyirci geliştirmede liderliğin önemi
  1. Tez No: 456766
  2. Yazar: NAZ KOCADERE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE GÖKÇE OKANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni müze, Seyirci geliştirme, Liderlik, Karşılık veren-kapsayıcı yaklaşım, Katılımcı yaklaşım, New museum, Audience development, Leadership, Responsive Approach, Participatory Approach
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Varlığını sürdürebilmek için değişmenin kaçınılmazlığına işaret eden sanatçı Willem de Kooning'e selam vererek açılan bu çalışma, Türkiye ve Hollanda ölçeğinde iki farklı sanat kurumunu inceliyor. Odağına klasik müzenin 'yeni müze'ye ve ardından hibritleşen bir alternatif güncel sanat kurumuna dönüşümünü koyan bu araştırma, İstanbul'dan SALT ve Roterdam'dan Witte de With Center for Contemporary Arts'a yer veriyor. Kurumların seyircileriyle olan iletişimini merkeze alan çalışma, duyarlı ve katılımcı seyirci geliştirme yaklaşımlarını çözümlerken detaylı gözlemler ve incelenen kurumların önderleriyle düzenlenmiş derinlemesine röportajlar içeriyor. Araştırmada ortaya çıkan analizler, SALT ve Witte de With Center for Contemporary Arts'ın izlediği seyirci geliştirme yaklaşımlarının, kurum önderlerinin vizyonlarıyla olan bağlantılara işaret ediyor. Çalışma, pazarlama ve yönetim yapılarının işbirliğiyle, sırasıyla seyirci geliştirme ve önderlik çerçeveleriyle, zengin bir bakış açısı sunmayı amaçlıyor. Ortaya çıkan araştırma 2013-2016 yılları arasında SALT ve Witte de With Center for Contemporary Arts kurumları üzerinden güncel seyirci geliştirme ve liderlik uygulamalarını inceleyen bir arşiv çalışması olarak okunabilir.
Özet (Çeviri)
Designating the inevitability of change, the study salutes Willem de Kooning; whilst analyzing two individual art institutions through the scope of Turkey and the Netherlands. Focusing on the transformation of the traditional museums into 'new museum' and later evolving towards a hybrid of alternative contemporary arts institution, the research includes SALT from Istanbul and Witte de With Center for Contemporary Arts from Rotterdam. Centralizing the communication between the institutions and their audiences, the study resolves the responsive and participatory audience development approaches. Also, detailed observations and in-depth interviews are covered with the leaders of the analyzed institutions. Resulting through the analysis, the research reveals the connections between the implementations of the audience development approaches of SALT and Witte de With Center for Contemporary Arts, with the visions of the leaders of the both institutions. The study aims to present enriching perspective with the cooperation of both marketing and managerial structures, by providing audience development framework along with the leadership scheme, respectively. The emerging research could be read as an archival study, which analyzes the current audience development and leadership implementations through the institutions SALT and Witte de With Center for Contemporary Arts, between the years 2013-2016.