Liderlik iletişim: 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde Ahmet Davutoğlu'nun değerlendirilmesi
Leadership communication: Elections June 7 and November 1 2015 evaluation of Ahmet Davutoğlu
- Tez No: 469447
- Danışmanlar: PROF. DR. BANU BAYBARS HAWKS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Public Relations, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Davutoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi, 7 Haziran seçimleri, 1 Kasım seçimleri, liderlik iletişimi, söylem analizi, Ahmet Davutoğlu, Justice and Development Party, general election June 7, general election November 1, leadership communication, speech analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Günümüzde, iktidarın elde edilebilmesi için başarılı iletişim süreçlerinin yürütülmesi gerekmektedir. Siyasi liderin seçmen üzerindeki etkisi bu açıdan büyük önem taşımaktadır. Ülkemizin 2015 yılında art arda seçime girmesi nedeniyle siyasi arenada yaşanan değişimler süreklilik göstermiştir. Seçim sonuçlarında elde edilen değişiklikler gerek parti başarısı, gerekse yeniden tasarlanan iletişim çalışmalarının sonucu olarak görülebilmektedir. Araştırmada, Ahmet Davutoğlu liderliğini temel alınarak 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde elde edilen sonuçlar miting konuşmaları üzerinden söylem analizi ile incelenmiştir. Bu aşamada Ahmet Davutoğlu'nun miting konuşmaları ve dönemin içerisinde bulunduğu siyasi atmosferi tanımlamak adına dönem öncesi ve esnasında yaşanan siyasi olaylar belirlenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, genel anlamda liderlik, siyasal iktidar ve Ahmet Davutoğlu'nun liderliği tanımlanmıştır. İkinci bölümünde ise, Ahmet Davutoğlu liderliğinde gerçekleşen seçimlerin farklılığını ortaya koymak adına detaylı incelemelerde bulunulmuştur. 7 Haziran ve 1 Kasım seçim kampanyaları, seçimlerde kullanılan logo, slogan, mesaj ve vaatler, kampanyanın teması, kampanyanın söylemi, hedef kitle, seçim şarkısı, seçim beyannamesi, siyasal reklamlar ve medya kullanımı başlıklarıyla incelenmeye çalışılmıştır. İnceleme alanı olarak Ahmet Davutoğlu'nun İstanbul iliyle sınırlandırılan miting söylemlerine yer verilmiştir. Buna ek olarak seçim döneminde yaşanan siyasi olaylara karşı liderin yorumlamalarına yer verilmiştir. Araştırma sorusu ise,“7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde sergilenen Ahmet Davutoğlu liderliği nasıl değişime uğramıştır?”şeklinde belirlenmiştir. Çalışmanın amacı Ahmet Davutoğlu'nun liderliğini yorumlamak adına bazı alanlarda araştırma yapmak ve bu alanlarda lider olarak nasıl bir etki alanı yarattığını seçim sonuçları üzerinden yorumlamaktır. Bu araştırma, farklılıklardan ve söylem değişikliklerinden yola çıkarak dönem koşulları ekseninde yorumlarda bulunmaktadır. Sonuç bölümünde ise dönemin siyasi konjonktürünün liderlik söylemlerine yansımaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in order to obtain to be the ruling political party, successful communication processes have to be carried out. The influence of political leader voters is of great importance. The changes at the political arena showed continuity, because of the several elections in our country in 2015. The changes in election results, can be seen as the result of the success of the political party and the result of the redesigned communication processes. In this research are the results of the general elections with the leadership of Ahmet Davutoğlu on June 7 and November 1 2015, discoursed analyzed, through the speeches on the meetings. At this stage, the political events occurred before and during the period are determined/specified, in order to define the speeches of Ahmet Davutoğlu and in order to define the political atmosphere at that period. In the first part of the study is leadership in general terms, political power and the leadership of Ahmet Davutoğlu described. The second part consist a detailed research of the differences in the general elections under the leadership of Ahmet Davutoğlu. Election campaigns for the general elections of June 7 and November 1, the logo used for these elections, the slogan, the messages and promises, the theme of the campaign, the speech of the campaign, target audience, the song of the election, the declaration of the election, the political figures and the use of the media, are tried to examine. The research area is restricted to the speeches and meetings of Ahmet Davutoğlu in Istanbul city. In addition, includes the research also the interpretations to the political events in that period, of the leader. The research question is“How has change Ahmet Davutoğlu leadership in 7 June and 1 November elections?”The goal of the study is, in order to interpret the leadership of Ahmet Davutoğlu, therefore to conduct research on specific fields and to remark how he as a leader has influenced, as a consequence the results of the elections. The interpretations in this research are based on to the differences and the changes in discourse, taking into account the circumstances in the specified period. In the conclusion you will find the reflection of the political conjuncture to the discourses of leadership.