Köye geri dönüş: Türkiye'deki ekolojik çiftliklerde birlikte yaşam deneyimleri ve yeni köylülük
Back to rural: The experiences of living together in ecological farms in Turkey and neo-rurality
  1. Tez No: 456768
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZADAK
  3. Danışmanlar: DR. UMUT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Anthropology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni köylülük, komünal yaşam, ekolojik çiftlik, kırsal, alternatif tarım
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu tez, kırsalda birlikte yaşamın nasıl mümkün olabileceğini araştırır. Bu amaçla, kolektif bir yaşam sürdüren, üye sayıları 3-20 kişi arasında değişen eko-topluluklarla etnografik bir araştırma yürütülmüş; ekoköy, toprağa-dönüş literatürü araştırılarak Türkiye dışındaki deneyimlere bakılmış; Türkiye'de ve dünyada bu tarz toplulukların alternatif toplum, komünal ekonomi modelleri sunabilme olanakları araştırılmıştır. Bununla birlikte, bu toplulukların geliştirdikleri alternatif yaşam modellerinin birer direniş pratiği olarak yorumlanmasının mümkün olup olmadığı eleştirel bir şekilde tartışılmaktadır. Bu temel soruların yanı sıra bu tez, saha araştırması esnasında beliren dört sorunsal etrafında şekillenmektedir. Birincisi, kırsal mevhumu kentten kırsala göç ve geçiş süreci olarak ele alınmaktadır. Buna bağlı olarak,“yeni köylülük”kavramı temel alınarak topluluk üyelerinin kırsala göç etme niyetlerine ve göç sürecindeki günlük hayat pratiklerine yer verilmektedir. Üçüncü sorunsal olarak, eko-toplulukların uyguladıkları bütüncül yönetim, permakültür ve Fukuoka tarımı gibi alternatif tarım yöntemlerinin alternatif toplum oluşturma ideallerine nasıl katkı sağladıkları tartışılmaktadır. Son olarak dördüncü sorunsal, eko-topluluklardaki toplumsal cinsiyet rollerini sorgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to present how communal life can be possible in rural. For this, an ethnographic research has been implemented on eco-communities which the number of members living together are between 3 and 20; eco-village and back to the land literatures, experiences in different countries and possibility of such communities' presenting alternative community and communal economy models in Turkey and in the world have been researched. In addition, whether the alternative life models of such communities can be considered as a resistance practice is discussed with a critical approach. In addition to these research questions, this thesis is structured around 4 problematics which have been found out during the field research. First, rurality, pro-rural migration and transition process are discussed. In relation to that, under concept of neo rurality, the reason for migration from urban to rural and the daily practice of migration of the community members are given place. As the third problematic, how much alternative farming methods of eco-communities such as holistic management, permaculture and Fukuoka's natural farming contribute the alternative community idea is discussed. As the last problematic, gender roles within eco-communities are questioned.