Turkey-Syria relations in AKP era (2002-2013)
AKP döneminde Türkiye-Suriyet ilişkileri (2002-2013)
- Tez No: 456770
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ TUĞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Muhafazakar Demokrat, Stratejik Derinlik, Eksen Kayması, Türkiye-Suriye İlişkileri, Arap Baharı, Conservative Democrat, Strategic Depth, Axial Shift, Turkey-Syria Relationship, Arab Spring
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
2002 seçimleri hem Türk siyasal hayatı hem de Türk dış politikası için yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. 2002 seçimleri ile iktidar olan AKP, öncülü olan siyasal İslamcı Milli Görüş çizgisinden koparak, Muhafazakar Demokrat kimliği ile iç siyasette güçlenerek yerini sağlamlaştırmıştır. Muhafazakar Demokrat kimlik, içi AKP tarafından kendi ihtiyaçları doğrultusunda doldurulan bir yaklaşımın adıdır. Bir tanım olarak, Muhafazakar Demorat kimlik; AKP'nin iç siyasal sistem de kendisi için meşruiyet ve alan yaratmak için kullandığı, aynı zaman da İslami tabanı ile ilişkilerini sürdürmesini sağlayan ama Batı ile de ilişkileri de geliştirmek için kullanılan bir söylemdir. Soğuk Savaş'ın bitişi ve 11 Eylül 2001'deki saldırıların uluslararası sistemde meydana getirdiği gelişmelerle AKP, dış politikada Stratejik Derinlik konsepti çerçevesinde dış politika anlayışını uygulamaya çalışmıştır. AKP, 2003 Irak Savaşı ile başlayan sürecin yarattığı manevra alanı ile özellikle Ortadoğu ülkeleriyle ekonomik ve siyasi ilişkileri hızla geliştirirken, 2011'de meydana gelen Arap Baharı ile bu ilişkiler sekteye uğramıştır. Arap Baharı ile başlayan süreçte on yıllık süre boyunca Suriye ile geliştirilen ve örnek olarak gösterilen ilişkiler Arap Baharı ile bir güç mücadelesine dönüşmüş ve iki ülke arasında örtülü bir savaş yaşanmaya başlamıştır. Bu çalışmada, öncelikle AKP'nin kuruluş aşaması ve Muhafazakar Demokrat kimliğinin yaratılma süreci ele alınarak incelenmiştir. İkinci olarak, dış politika da AKP'nin yaklaşımları konu edinmiş ve son olarak da AKP dış politikasının en önemli başarısı ve örneği olarak gösterilen Türkiye-Suriye ilişkilerinin 2002-2013 yılları arasındaki seyri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
2002 elections was the beginning of a new era both for Turkish political life and Turkish foreign politics. AKP, which came to power with 2002 elections, have secured its position in domestic politics through Conservative Democrat identity and by disconnecting from its progenitor political Islamist National Vision line. Conservative Democrat identity is the name of an approach that is filled by the AKP in line with its own needs. As a definition, Conservative Democrat identity; It is a discourse that the AKP uses to create legitimacy and space for itself, as well as to maintain relations with the Islamic base, but also to develop relations with the West. With the end of the Cold War and new developments within international system that created by September 11 attacks, AKP have tried to practice its conception of foreign politics in the framework of Strategic Depth concept by Davutoğlu. With the maneuver area created by 2003 Iraq war. AKP have developed economic and political relations with especially Middle Eastern countries, until Arab Spring in 2011. The relations with Syria, which were developed for the past ten years and were shown as an example, were turned into a power struggle during the Arab Spring period and an indirect war was started between two countries. In this study establishment phase of AKP and the creation process of Conservative Democrat identity was discussed. Then AKP's approaches to foreign policy were addressed and lastly the progress of Turkey-Syria relations between 2002 and 2013, which is referred as the most significant example of the foreign policy of AKP, was examined.