Kur'ân-ı Kerim'in fert ve toplum hayatına kazandırdığı nezaket
The kindness that holy Qur'an provides to individual and society's life'
- Tez No: 456783
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, Nezaket, Estetik, Edep, Holy Qur'an, kindness, aesthetic and decency
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yaşadığımız toplumun en bariz problemlerinden biri nezaket ihlalleridir. Kur'ân ve Sünnette yer alan ve bize tavsiye edilen nezaket anlayışının çok uzağındayız. Belki bu sosyal problemlerimizi aşmamızda bir nebze katkısı olur düşüncesiyle böyle bir çalışma yaptık. Temel kaynakları incelendiğinde, İslâm'ın koyduğu kurallar itibariyle bir ahlâk nizamı, bir ahlâk disiplini ve bir estetik anlayışının olduğu görülür.“Kur'ân-ı Kerim'in Fert ve Toplum Hayatına Kazandırdığı Nezaket”ismiyle yaptığımız bu çalışma, Müslüman'ın muamelelerinde güzel ahlakın mertebesi olan nezaketli, ince ve zarif bir yapıya sahip olması gerektiğini ayrıntılarıyla ele almaktadır. Müslümanların öncelikli olarak bütün kötü huylardan arınıp, güzel huylarla mücehhez olmasını isteyen İslam, sadece insanın iç dünyasını şekillendirmekle kalmaz. O aynı zamanda yeryüzündeki bütün canlıların birbirleriyle ilişkilerinde hassas olmaları gerektiğine ve çevrelerindeki düzene, estetiğe işaret eder. İşte bu bağlamda ele aldığımız,“Kur'ân-ı Kerim'in Fert ve Toplum Hayatına Kazandırdığı Nezaket”dünya insanlık ailesi için saygılı, nezaketli, rol-model bir Müslüman tipini ve dünya düzeninin bu duygularla mücehhez fertlerden oluşması gerektiğini tasvir etmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most obvious problems in the society we live is kindness violations. We are far from the courtesy of understanding that recommended to us which is located in the Qur'an and Sunnah. We made such a study that perhaps it would contribute to overcome our social problems. The main sources are examined, according to the rules of Islam, it is seen as a moral order, a moral discipline and aesthetic. This work that is named 'The kindness that Holy Qur'an provides to individual and society's life' discusses of muslims should be kind, fine and elegant to eachother in their relationships with details. One of the priorities of Islam, it wants from muslims to get rid of evils and equipped with good habits. Islam not only shapes the inner world of people at the same time it refers to all living things on Earth need to be sensitive and aesthetic in their relationship with each other for the harmony of the environment. As a result we can say that our work 'The kindness that Holy Qur'an provides to individual and society's life' describes how a muslim sould be. According to this a muslim should be respectful, kindness and role-model for the world of mankind.