Kur'ân-ı Kerîm'de adâvet kavramı ve adâvetin fert ve toplum hayatına yansıması
The concept of hostility in the Quran and its reflection on individual and social life
  1. Tez No: 904767
  2. Yazar: HALİL AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Toplum, Fert, Adâvet, Quran, Tafsir, Society, Individual, Enmity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
“Kur'ân-ı Kerîm'de Adâvet Kavramı ve Adâvetin Fert ve Toplum Hayatına Yansıması”başlıklı Yüksek Lisans Tezimiz, Kur'ân-ı Kerîm rehberliğinde“adâvet”kavramı özelinde incelenmiştir. Araştırmamızın amacı“adâvet”kavramının sınırlarını tespit etmek ve adâvetincahiliye dönemi fert ve toplumuna yansımasını tahlil ederek günümüz Müs-lümanlarına fayda sağlayacak sonuçlar ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda tez çalışmamızın birinci bölümünde“adâvet”kavramı, kavramın eş anlamlıları ve zıt an-lamlılarının tespit edilmesi için kadîm sözlüklerde anlam taramaları yapılmıştır. Ayrıca düşmanlığa sebep olan kavramlar ve“adâvet”kavramının şiirlerde kullanımı da ince-lenmiştir. İkinci bölümünde Kur'ân'da“adâvet”kavramı ile ilgili ayetler tespit edilmiş ve konularına göre düzenlenerek müstakil başlıklar altında işlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümünde Kur'ân'ın inzal olduğu cahiliye dönemi toplumunda“adâvet”kav-ramının fert ve topluma yansıması değerlendirilmiştir. Tez çalışmamız hakkında genel bir değerlendirme yapılarak araştırmamız sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our Master's Thesis titled“The Concept of Hostility in the Holy Quran and Its Reflection on Individual and Social Life”was examined specifically in terms of the concept of“rudeness”under the guidance of the Holy Quran. The aim of our research is to determine the boundaries of the concept of“hostility”with the guidance of the Quran and to analyze the reflection of the concept on the individuals and society of the period of ignorance and to produce results that will benefit today's Muslims. For this purpose, in the first part of our thesis study, the concept of“disadvantage”, its synonyms and antonyms were determined and the meanings were searched in dictionaries. Additionally, the concepts that cause hostility and the use of the concept of“hostility”in poems were also examined. In the second part, the verses related to the concept of“adversity”in the Quran were identified and tried to be processed under separate headings by arranging them according to their subjects. In the third part, the reflection of the concept of“hostility”on individuals and society in the society of the ignorance period when the Quran was revealed was evaluated in the context of its history. Our research was concluded by making a general evaluation of our thesis work.