In quest of financial stability: central banking,organizational learning, and proactive governance of financial stability policy in turkey
Finansal istikrar arayışı: Türkiye'de merkez bankacılığı,örgütsel öğrenme ve finansal istikrar politikası'nın proaktif yönetişimi
- Tez No: 456795
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER BAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
- Anahtar Kelimeler: financial stability, central banking, structure, institution, agency, organizational learning, institutional entrepreneur, Turkey, Brazil, Indonesia, South Africa
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Koç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 406
Özet
Bu araştırma Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye gibi yükselen ekonomilerde Küresel Finansal Kriz sonrası merkez bankacılığının politik ekonomisini bu ülkelerin sermaye hareketlerine duyarlılığı ve makroekonomik yapıları benzer olduğu için 'olabildiğince benzer sistemler tasarımı' ile inceliyor. Bu yükselen ekonomiler arasında Türkiye finansal istikrar hedefine proaktif yaklaşması, merkez bankasının finansal istikrar arayışındaki aktif rolü ve yükselen bir ekonomide geleneksel olmayan para politikası uygulamalarıyla 'aykırı vaka' olarak ön plana çıkıyor. Kurumsal, örgütsel teori ve kamu politikası yaklaşımını uygulayan bu disiplinler arası araştırmada yapılar, kurumlar ve aktörler arasındaki etkileşim teorik perspektifinden faydalanılmakta. Yapısal ve kurumsal tamamlayıcılık merkez bankalarının içinde bulunduğu genel politik ekonomi bağlam ile ilgili makro bir bakış açısı verirken örgütsel politik ekonomi çerçevesi hem örgüt hem birey olarak aktörlere odaklanarak politika yapımı ile ilgili mikro dinamiklerin altını çizmektedir. Aykırı vaka olan Türkiye için bu çalışmada merkez bankası politikalarına daha detaylı ve mikro bir analiz getirilmekte ve bu çerçevede merkez bankası, Hazine, finansal düzenleme uzmanları, akademisyenler, bankacılık ve reel sektör temsilcileri ile otuz bir yarı yapılandırılmış uzman görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Mülakatlar niteliksel veri inceleme yöntemi ve NVivo 11 yazılımı yardımı ile incelenerek sonuçlar şeffaf bir şekilde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This research examines political economy of central banking in emerging economies of Brazil, Indonesia, South Africa and Turkey in the aftermath of Global Financial Crisis with 'most similar systems design' because of their similar vulnerability to capital flows and similar macroeconomic structure. Among these emerging economies, Turkey stands out as an 'outlier case' with proactive stance towards financial stability goal, active role of central bank in financial stability pursuit and utilization of unconventional monetary policy in an emerging economy. In this interdisciplinary research employing institutional, organizational theory and public policy approach, theoretical framework of interactions between structures, institutions and agency is utilized. While structural and institutional complementarity provide a macro perspective of broader political economy context within which central banks are embedded, organizational political economy framework underlines the micro dynamics of policy making with focus on agents in the form of both organizations and individuals. For the outlier case of Turkey, this study provides a more detailed and micro investigation of central bank policies by conducting thirty-one semi-structured expert interviews with central bank, Treasury, financial regulation experts, academics, banking and real sector representatives. Interviews are examined with qualitative data analysis methodology utilizing NVivo 11 software and results are displayed in a transparent manner.