Yetişkin suçluluğuna neden olan sosyoekonomik faktörler
Socioeconomic factors affecting adult criminality
  1. Tez No: 456805
  2. Yazar: PÜREN DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN İÇLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal kontrol, sosyal düzensizlik, caydırıcılık, göreli yoksunluk, gerilim, göç, mala karşı suç, cana karşı suç, Social control, social disorganisation, deterrence, relative deprivation, strain theory, property crime, violent crime
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 370
Özet
Yetişkin suçluluğuna neden olan sosyoekonomik faktörlerin tespiti ve ülkemiz yetişkin suçluluğunu analizde hangi suç sosyolojisi teorisinin/teorilerinin daha açıklayıcı olacağını tespit etmek amacıyla Ankara'da Ankara'da bulunan, 1 no'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, 1 no'lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Ankara Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda 160 kişiye anket yapılmıştır. Sosyal Kontrol Teorisi, Sosyal Düzensizlik Teorisi, Suçun Ekonomik Teorisi, Sosyal Bağ Teorisi, Sosyal Öğrenme Teorileri, Gerilim Teorisi, Göreli Yoksunluk Teorisi ve Caydırıcılık Teorisi kapsamında hazırlanan soruların yer aldığı 127 soruluk bir anket aracılığıyla suç bazında suçluluk nedenlerinin tespit edilmiş ve suç sosyolojisi teorileri bağlamında tartışılmıştır. Çalışmada yer verilen gerilim, sosyal kontrol ve sosyal öğrenme teorileri ile suçun ekonomik teorisinin mala karşı suç davranışını analizde açıklayıcı olabildiği tespit edilmiştir. Cana karşı suç davranışının açıklanmasında bireysel özelliklerin etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
A survey was conducted with 160 people in Sincan F Type High Security Prison, Sincan L type Closed Prison and Sincan Open prison in order to determine the socioeconomic factors that affecting adult criminality and to investigate the reliability of criminological theories in terms of explaining motivations of criminals. The survey includes 127 questions that are prepared within the framework of Social Control Theory, Social Learning Theory, Strain Theory, Social Disorganization Theory, Relative Deprivation Theory, Deterrence Theory and Economic Theory of Crime. Social control theory, social learning theory, strain theory and economic theory of crime were found to be valid in explaining property crime. It was also found that individual features are illustrative in explaining violent crime.