Le mythe d'œdipe et ses métamorphoses dans le théâtre Français du XVIIe au XXe siècle portant dans leur titre le nom du mythe
XVII. yüzyıldan XX. yüzyıla Fransız tiyatrosunda başlıklarında œdipe adını taşıyan oyunlarda œdipe mitosu ve geçirdiği dönüşümler
- Tez No: 456804
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE ERLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fransız Dili ve Edebiyatı, Sahne ve Görüntü Sanatları, French Linguistics and Literature, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Myth, Oedipus, rewriting, Oedipus the King, Sophocles, French theatre
- Yıl: 2016
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Sophokles'in önemli oyunu Kral Oidipus sayesinde, yunan mitosunun trajik kahramanı Oidipus, tüm dünya edebiyatlarında varlığını günümüze dek sürdürmüştür. XVII. yüzyıldan XX. yüzyıla Fransız tiyatrosunda başlıklarında Oidipus adını taşıyan oyunlarda Oidipus mitosu ve geçirdiği dönüşümler adlı bu Doktora tezinin başlığında görüldüğü gibi, bu mitosun ortaya çıkışı, Fransız edebiyatına girişi ve yüzyıllar boyunca tiyatro eserlerinde kullanılışı, zamanın özelliklerine ve yazarların bakış açılarına göre geçirdiği değişimler incelenmiştir. Araştırmamız XVII. yüzyılın büyük ustası Corneille ve OEdipe adlı tragedyasının irdelenmesiyle başlamış, kronolojik düzen içinde, izleyen yüzyıllarda bu mitosu kullanan ve oyunlarının başlığına OEdipe adını taşıyan yazarların incelenmesi ve oyunlarının değerlendirilmesiyle sürdürülmüş, XX. yüzyılda bir kadın yazarın, Hélène Cixous'un oyununun incelenmesiyle son bulmuştur. Her bölüm, bu mitosu kullanan yazar tarafından Oidipus'a atfedilen role ve dönemin özelliğine uygun bir sözcük seçilerek adlandırılmıştır. Yazılan her OEdipe'i bir diğerleriyle karşılaştırdığımızda, Sophokles'in Kral Oidipus (OEdipe roi) adlı tragedyasının değiştirilerek, tersine çevrilerek ya da başkalaştırılarak, hatta dönüştürülerek tekrar yazıldığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Through the principal play, Oedipus the King of Sophocles, Oedipus became a hero, originated from antique myths, famous in the world literature. As we see in the title of the thesis, Oedipus' myth and his transformations in French plays from XVIIth to XXth century having in their titles the name of this myth, it is about a study on the myth of Oedipus. His entrance in French literature and his modification during the centuries, according to the taste of the writer. So, we have started our study from Corneille, the great dramatist of the XVIIth century and we have ended, following temporal itinerary, with Hélène Cixous. Our research has begun by the meaning of the myth, and his entry in literature, specially in theatre. By the next, we have carried on by analysing each play having the name of the hero in the title. We have named each chapter by a special term describing Oedipus, representing his period and the ideology of his author. Comparing each Oedipus, we have noticed a rewriting, either modifing or reversing, or transforming from the principal play of Sophocles.