Sağlık okuryazarlığını etkileyen faktörler ve sağlık okuryazarlığı ile hasta güvenliği ilişkisi
The factors affecting health literacy and relation between health literacy and patient safety
- Tez No: 456821
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDIKA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Okuryazarlığı, Hasta Güvenliği, Hasta Katılımı, Health Literacy, Patient Safety, Patient Participation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Sağlık hizmetleri sunumu giderek hasta merkezli bir hal almakta, hastaların sistem içindeki rolleri her geçen gün artmaktadır. Sağlık hizmetleri konusunda giderek daha çok bilinçlenen hastaların, kaliteli sağlık hizmeti talepleri de artmaktadır. Bu durum dikkatleri hasta güvenliği kavramı üzerine çekmektedir. Hasta güvenliğinin sağlanmasında da hastaya çeşitli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bununla birlikte hastanın sürece aktif şekilde katılabilmesi ve kendine biçilen rolü oynayabilmesi için sağlık konusunda güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu noktada sağlık okuryazarlığı kavramı gündeme gelmektedir. Hastaların güçlendirilmesi ve sürece aktif katılımlarını sağlayarak hasta güvenliğine olumlu katkıda bulunabilmeleri için sağlık okuryazarlığı üzerinde önemle durulması gerekir. Bu çalışma 15 Haziran-15 Temmuz 2015 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi dahili bilimler polikliniklerine başvuran 232'si kadın, 148'i erkek toplam 380 hastadan elde edilen veriler ışığında gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada tesadüfi olmayan örneklem yöntemlerinden kota örnekleme kullanılmış, çalışma kapsamında cinsiyete dayalı kotalama yapılmıştır. Veri toplamak için anket uygulaması yapılmış, elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amacı sağlık okuryazarlığını etkileyen faktörleri belirlemek ve farklı sağlık okuryazarlık düzeylerine sahip hastaların, kendi sağlık bakım süreçlerine katılım düzeyleri arasındaki farkları incelemektir.
Özet (Çeviri)
Healthcare provision is increasingly becoming patient-centered and the role of patients in the system is increasing day by day. Patients who arebecoming more conscious about health services are also increasing their demand for quality health care services. This draws attention to the concept of patient safety. Providing patient safety also involves various tasks and responsibilities for the patient. However, the patient needs to be strengthened about health to be actively involved in the process and play the expected role. At this point the concept of health literacy is on the agenda. It is important to focus on health literacy so that patients can be strengthened and contribute positively to patient safety by providing active participation in the process. This study was performed in the light of data from total 380 patients (232 female, 148 male) of whom applied to Düzce University Research and Practice Hospital internal science outpatient clinics between June 15 and July 15, 2015. In this study, quota sampling was used from non-random sample methods and sex-based quotation was used in the scope of the study. Surveys were conducted to collect data and the obtained data were analyzed with the SPSS 20.0 packet program. The purpose of this study is to determine the factors that affect health literacy and to examine the differences between the levels of participation of patients with different levels of health literacy in their own health care processes.