Colonising the mind in Chinua Achebe's Things Fall Apart, Arrow of God, and No Longer at Ease
Chinua Achebe'nin Parçalanma, Tanrının Oku ve Artık Huzur Kok adlı romanlarında zihnin sömürgeleştirilmesi
- Tez No: 456843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALEV KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Chinua Achebe, sömürgecilik sonrası Afrika romanı, zihnin sömürgeleştirilmesi, Things Fall Apart, Arrow of God, No Longer at Ease, Chinua Achebe, post-colonial African novel, colonising the mind, Things Fall Apart, Arrow of God, No Longer at Ease
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sömürgeleştirme süreci, sömürgeci ve sömürge altına alınan arasındaki güç ilişkisini oluşturmak amacıyla iki gruba da önceden belirlenmiş rolleri verir. Sömürgecinin sözde üstünlüğü bu müzakerenin başlıca özelliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Sömürgecinin türlü manipülasyonları dolayısıyla yerli halkların zihnine bir aşağılık kompleksi kazınmaktadır. Afrikalıyı aşağılayıcı özellikler taşıyan imajın oluşturulma sürecini okuyucularına aktarmak ve halkının kötü imajını kırmak amacıyla, Chinua Achebe sömürgeci yönetimin farklı safhalarına bir yolculuk yapmaktadır. Sömürgecilik öncesi döneme ait bir Igbo köyünü başlangıç noktası alarak Nijerya'nın tüm sömürge tarihini üç farklı kuşak üzerinden eserlerinde ele almaktadır. Her kuşağın, ana karakterlerin ve onların temsil ettikleri toplumların sömürgeci rejime boyun eğdikleri bir kırılma noktası vardır. Pes ettikleri gerçeğinden ziyade, onları pes etmeye zorlayan sebepleri vurgulayarak, Achebe Nijeryalı okuyucularını geçmişleriyle barışmaya davet etmektedir. Böylece Nijerya'nın bağımsızlığını kazanmasına az bir süre kala, halkının kırılmış özgüvenlerini onarmayı amaçlar. Yazara göre gerçek dekolonizasyon süreci yalnızca kirlenmiş imajları temizlendiğinde ve hikâyeleri dünyaya bir de kendi ağızlarından aktarıldığında başlayabilir. Bu doğrultuda, bu tezin ana amacı Parçalanma (1958), Tanrının Oku (1964) ve Artık Huzur Yok (1960) adlı romanları, Achebe'nin sömürgeci rejim altında yaşamış, itibarları sömürgecilik sürecinde zedelenmiş üç kuşak Nijeryalıya seslerini duyurma fırsatı vermesi bağlamında incelemektir.
Özet (Çeviri)
The process of colonisation attributes pre-determined roles for both the coloniser and the colonised, which aims at establishing a power relationship between the two. A supposed superiority of the coloniser over his subjects stands out as the main characteristic of the discourse. Through the manipulations of the coloniser, an inferiority complex is etched in the minds of the indigenous peoples. Chinua Achebe deconstructs the false image of his people by a journey to different phases of the colonial rule in Nigeria and shows his readers the process in which the degrading image of the African is created. Starting from the pre-colonial Igbo village, he covers the whole colonial history of Nigeria through three different generations. Each generation is marked by a point of subjugation in which the protagonist and the societies they represent succumb to their colonisers. By placing an emphasis on the reasons that pave the way to their surrender rather than the act of surrender itself, Achebe prompts his Nigerian audience to make peace with their past in order to be able to move forward with a restored self-confidence in the eve of their national independence. Only when their tarnished image is cleaned by making their side of the story be heard by the world, true decolonisation can be achieved. Accordingly, the major aim of this thesis is to analyse Things Fall Apart (1958), Arrow of God (1964), and No Longer at Ease (1960) as Achebe's giving voice to three generations of Nigerians, who lived under colonial rule, and returning their dignity, which has been stripped from them during the colonial discourse.