Politik pazarlama sürecine ilişkin kavramsal bir model: 3P Modeli
3P Model: A conceptual model of political marketing process
  1. Tez No: 456846
  2. Yazar: NESLİHAN İLARSLAN DUYGU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİŞEN KAVAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Politik pazarlama, politik pazarlama süreci, politik pazarlama süreci modeli, politik ürün, politik sunu, politik pazarlama karması, seçmen davranışları, Political marketing, political marketing process, political marketing process model, political product, political offering, political marketing mix, voter behavior
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu çalışmanın amacı politik pazarlama sürecini tanımlayan kavramsal bir model geliştirmektir. Bu amaca ulaşabilmek için yerli ve yabancı literatür incelenerek politik aktörler, politik pazarlama karması ve seçmen tercihi politik pazarlama sürecinin temel değişkenleri olarak belirlenmiştir. Çeşitli çevresel faktörlerin politik pazarlama sürecindeki rolünü açıklamak amacı ile modelde bu faktörlere de yer verilmiştir. Modelde politik aktörler politik partiler ve politikacılar olarak tanımlanmış ve seçmenlere politik sununun ulaştırılmasını sağlayan hizmet sağlayıcılar olarak tarif edilmiştir. İdeoloji, kültür, kimlik gibi değerler ile mali güç ve insan gücünü içeren yetkinlikler politik aktörlerin faaliyetleri ve politikaları üzerinde etkili alt yapı unsurları olarak açıklanmıştır. Modelde yer alan politik pazarlama karması bileşenleri ise politik sunu, politik iletişim ve politik fiyattır. Politik aktörlerin ve alt yapısında yer alan unsurların politik ürün tanımından çıkartılarak ayrı bir başlık altında değerlendirilmesi politik sunu tanımının da rafine edilmesini sağlamış, politik sunu yalnızca politikalar ve vaatlerle açıklanmıştır. Seçmen tercihini açıklamak amacıyla Seçmen Tercihi Modelinden uyarlama yapılmıştır. Çalışmada modelde yer alan değişkenlere ilişkin ampirik bir çalışma yapılmamış olmakla birlikte değişkenler arasındaki ilişkileri açıklayan önermelere yer verilmiştir. Geliştirilen 3P Modeli ile politik pazarlamaya özgü bir pazarlama tanımı yapılmış, politik aktörler ve politik sunu ayrıştırması yapılarak rafine bir politik sunu tanımı yapılmış ve politik pazarlama sürecinin temel bileşenleri belirlenmiştir. Modelin hem literatürdeki boşlukları doldurması hem de politik aktörlerin pazarlama çabalarına katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to develop a conceptual model that defines political marketing process. To achieve this purpose political actors, political marketing mix and political choice have been identified as fundamental variables of the political marketing process by reviewing the domestic and international literature. Various environmental factors are also included in the model to explain the role of these factors in the political marketing process. In the model, political actors are defined as political parties and politicians, and are described as service providers that provide political offering to voters. Values such as ideology, culture, identity, and competencies such as financial and human resources are described as effective background factors on the activities and policies of political actors. The components of the political marketing mix included in the model are political offering, political communication, and political price. Political actors and background factors are extracted from the definition of political offering and evaluated under a separate title, which makes it possible to refine the definition of political offering, thus the political offering is only explained by policies and promises. The Voter's Choice Behavior Model has been adapted to explain the political choice. There are no empirical studies on the variables in the model, but some proposals for explaining the relationship between the variables are given. With the developed 3P Model, a marketing definition unique to political marketing was made, political actors and political offering were separated to define a refined political offering and the fundamental variables of the political marketing process were identified. It is expected that the model will fill both the gaps in the literature and contribute to the marketing efforts of political actors.