Hofstede'in ulusal kültür boyutları modeli ve AK Parti seçim beyannamelerinin kültür boyutları modeli bakımından analizi
Hofstede's national culture dimensions model and analysis of AK Party's election manifesto's according to cultural dimensions model
  1. Tez No: 456866
  2. Yazar: EBRU GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NADİ LEBLEBİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, ulusal kültür, kültürel boyutlar, Geert Hofstede, AK Parti, culture, national culture, cultural dimensions, Geert Hofstede, AK Party
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Kültür kavramına ilişkin birçok tanımlama mevcuttur. Tezde, Geert Hofstede'in dünyada birçok dile çevrilen Kültürler ve Örgütler: Aklın Yazılımı adlı eserinde yer alan kültür tanımı, bireyin doğup büyüdüğü çevre düşünce ve hareket sistemini şekillendirici bir yapı olduğu görüşü bağlamında değerlendirilecektir. Geert Hofstede kişilerin sosyal, politik ve ekonomik yapılardan oluşan toplumsal çevrelerini bu oluşan kültürel kodlamalar çerçevesinde algılayarak, bireyin oluşturduğu davranış kalıplarında gözlemlenmektedir. Toplumsal çevrelerini oluşturan bu yapılanmalarda, çalışan-tedarikçi ve topluluk-liderler gibi karşılıklı ilişki halinde bulunan toplumsal parçalar bulunmaktadır. Alman araştırmacı Geert Hofstede'in Ulusal Kültür Boyutları Modeli, dünya genelinde kültürlerarası çalışmalarda kültürel boyutları esas alınmaktadır. Hofstede'in yürütmüş olduğu ampirik çalışma sonucunda her bir kültürün diğer kültürlere göre ölçülebilir özellikleri olduğu ortaya konulmuştur. Geert Hofstede'nin ulusal kültürler arasındaki farklılıklarına yönelik araştırmasında, güç aralığı boyutu, bireycilik-ortaklaşa davranışçılık boyutu, erkeksilik-dişilik boyutu, belirsizlikten kaçınma boyutu, kısa döneme-uzun döneme yönelik olma boyutu, müsamaha-kısıtlama boyutu olmak üzere kültürü altı (6) boyutta sınıflandırmıştır. Bu tezin amacı, AK Parti seçim beyannamelerinde Geert Hofstede'in Türkiye için belirlediği boyutlar etrafında, AK Parti'nin siyasi başarısının nasıl şekillendirildiğini araştırmaktadır. Bu tezde, Geert Hofstede'in bu kültür sınıflandırmaları çerçevesinde MAXQDA 11 nitel analiz programında kullanılarak kodlamaların görüntüsü; kod-matris tarayıcısı, kod ilişkiler tarayıcısı ve MaxMap tek vaka modeli ile Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Genel Başkanlığı'ndaki AK Parti'nin, seçim beyannameleri üzerinde görsel hale getirilerek içerik analizi yapılacaktır. AK Parti ile seçim beyannamelerinde Geert Hofstede'in Türkiye için belirlediği boyutlar etrafında başarısının nasıl şekillendirildiği araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The number of definitions for culture are totally large, and we want to get involved with in Geert Hofstede's definition which is“The collective pogramming of the mind that distinguishes one group or category of people from another.”He stresses to culture as a collective not invidual, attribution. And also he mentioned in this definiton culture is not directly visible but manifested in behaviors by the all structures of the society like social, political and economical organizatons. The organizations have a large scale of benefit groups as employers, providers, and as societies and the leaders. According to the most widely accepted name for the studies on classification of culture of the community is Geert Hofstede's cultural dimensions. Geert Hofstede's power distance dimension, uncertainity-avoidance dimension, collective behavior-individualism dimensions, masculinity-feminity (mannishness-womanliness) dimensions, long term- short term orientation dimension, indulgence versus restrain dimension are the verbal and visual classification of Geert Hofstede's Six Cultural Dimension. Hofstede conducted an empirical study that shows comprehensive structure of cultures by using values.The main purpose of the study was to analyze the use of these cultural codes in each political election declaration of the AK Party, which is on the leadership of Mr. Recep Tayyip ERDOĞAN, by using MAXQDA 11 programme for the qualitative analysis. Code matrix browser, Code relations browser, MaxMaps one-code model were correlated in terms of power distance dimension, uncertainity avoidance dimension, collective behavior-individualism dimensions, masculinity- feminity ( mannishness-womanliness ) dimensions, long term- short term orientation dimension, indulgence versus restrain dimension for the explanation of AK Party's ( Justice and Develeopment Party ) 14 years old beyond controversy sucess in Turkey.