Hofstede ulusal kültür modeli temelinde Türkiye'deki yönetici hemşirelerin kültürel değerlerinin örgüt ve iş uyumuna etkilerinin incelenmesi
Investigation the effects of cultural values of nurse managers in Turkey based on hofstede's national cultural model on organization and job fit
- Tez No: 634125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADALET KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hofstede, kültürel değerler, örgüt uyumu, iş uyumu, hemşirelik, Hofstede, cultural values, organization fit, job fit, nursing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Hofstede ulusal kültür modeli temelinde Türkiye'deki üniversite hastanelerinde çalışan yönetici hemşirelerin kültürel değerlerinin örgüt ve iş uyumuna etkilerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Analitik kesitsel tipte olan araştırmanın örneklemini, Türkiye'deki 20 üniversite hastanesinde çalışan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 391 yönetici hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri, Bilgi Formu ve Bireysel Kültürel Değerler, Kişi Örgüt Uyumu, Kişi İş Uyumu ölçekleri ile toplandı. Verilerin analizinde, tanıtıcı bilgilerle ölçek ortalama puanları arasındaki ilişkiyi değerlendirmede Mann Whitney U testi ve Kruskall Wallis testi, ölçek ortalama puanları arasındaki ilişkiyi incelemek için ise Spearman korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Yönetici hemşirelerin yaş ortalamasının 37,08±7,05, %89'unun kadın, %77,2'sinin evli, %66,8'sinin lisans mezunu olduğu ve %19,4'ünün Marmara bölgesinde çalıştığı bulundu. Yönetici hemşirelerin güç mesafesini ve belirsizliğe toleransı düşük değerlendirdikleri, toplulukçu yapıya ve uzun vadeli yönelime sahip oldukları ve kadına özgü değerleri benimsedikleri belirlendi. Yönetici hemşirelerin örgüt uyumu puan ortalamalarının ortalamanın biraz, iş uyumu puan ortalamalarının ise ortalamanın üzerinde olduğu bulundu. Güç mesafesi ve uzun vadeli yönelim alt boyutları ile kişi örgüt uyumu arasında pozitif yönde, erillik alt boyutu ile kişi iş uyumu arasında ise negatif yönde ilişki olduğu saptandı. Sonuçlar: Hemşirelerin örgüte ve işe uyumun sağlanmasının kültürel değerler ile ilişkili olduğu saptandı. Hemşirelerin işe alım ve seçme süreçlerinde bireylerin kültürel değerleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the impact on organization and job fit of cultural values of nurse managers working in the university hospitals in Turkey based on Hofstede's national cultural model Material and Method: This research is a cross-sectional analytical study. The sample of the research composed of 391 nurse managers who agreed to participate in the study voluntarily, and working in the 20 university hospitals in Turkey. The research data were collected with the Information Form, Individual Cultural Values Scale, Person-Organization Fit Scale, and Person-Job Fit Scale. The analysis of data was carried out Mann–Whitney U, Kruskal–Wallis test were done to assess the relationship between demographic characteristics and scale score averages, and Spearman correlation analysis was performed to examine the relationship between the mean of the scales. Results: Age mean of nurse managers 37.08±7.05, it was found that most of them females (89%), married (77.2%), and had a bachelor degree (66.8%), and working in the Marmara region (19.4%). It was determined that nurse managers had low power distance and tolerance of uncertainty, a collectivist structure, long-term orientation, and feminine values. It was found that organization fit score of nurse managers was a slightly above average, and job fit score of nurse managers was above average. There were a positive relationship among power distance and long-term orientation dimensions and person-organization fit, and was a negative relationship between masculinity dimension and person-job fit. Conclusions: It was found that ensuring compliance with organization and job of nurses is associated with cultural values. The cultural values of individuals should be taken into consideration during the recruitment and selection process of nurses.