İngilizce öğretmenlerinin teknopedagojik yeterlik algılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examining the perceptions of English language teachers' competencies about technopedagogical knowledge in terms of some variables
  1. Tez No: 456894
  2. Yazar: ELİF ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Pedagoji, Teknopedagoji, Yeterlilik Algısı, İngilizce Öğretmenleri, Technology, Pedagogy, Technopedagogy, The perceptions of competencies, English language teacher
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada, Aksaray ili şehir merkezinde farklı kademelerde çalışan İngilizce öğretmenlerinin teknopedagojik yeterlilik algıları betimlenerek, çeşitli değişkenler açısından incelenmektedir. Betimsel desende tarama modeliyle gerçekleştirilen çalışmada veriler ''Teknopedagojik Yeterlilik Ölçeği'' ile toplanmıştır. Bu araştırmanın çalışma evrenini 2015-2016 eğitim öğretim yılında Aksaray ili şehir merkezinde bulunan İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Tabakalı ve tesadüfi örneklem alma yöntemine göre belirlenen 119 İngilizce öğretmenine uygulama yapılmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde tanımlayıcı istatistikler, açımlayıcı faktör analizi ve varyans analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonunda İngilizce öğretmenlerinin teknopedagojik yeterliklerini yüksek düzeyde algıladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Teknopedagojik yeterlik algıları alt boyutları öğretime hazırlık, problem çözme, uygulama, model olma, ölçme ve değerlendirme ve etiktir. Öğretmenlerin kendilerini en yeterli gördükleri boyut etik boyuttur fakat teknolojik kaynaklı problemleri çözme konusunda göreli düşük algı tespit edilmiştir. Çalışmada İngilizce öğretmenlerinin teknolojiyi pedagojik amaçlı kullanma düzeylerinin artırılması ihtiyacı belirlenmiştir. Bu çalışmada İngilizce öğretmenlerinin teknopedagojik yeterlik algıları cinsiyet, medeni durum, yaş, kurum düzeyi, yerleşim yeri, kurumun büyüklüğü, toplam mesleki deneyim ve kurum deneyimi değişkenleri açısından incelenmiştir. Cinsiyet ve yaş değişkeni İngilizce öğretmenlerinin teknopedagojik yeterlik algıları üzerinde anlamlı farklılığa yol açmakta; kurumsal değişkenlerden yalnızca kurumdaki deneyim değişkeni,“uygulama”boyutu üzerinde anlamlı farklılığa yol açmaktadır. Sonuçlara dayalı olarak özellikle okul düzeyinde okul yönetiminde sorumluluk üstlenerek İngilizce öğretmenlerinin teknolojik bilgi eksikliğini giderici ve teknolojiyi pedagojik amaçlara uygun kullanılabilme yeterliliklerini artırıcı yetiştirme faaliyetlerinin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine English language teachers' perceptions of competencies about technopedagogical knowledge in terms of some variables. The English language teachers in the study are working in different stages in Aksaray province. The data of the study designed in descriptive survey model were gathered by ''A technological pedagogical content knowledge scale''. The population of the study is composed of English language teachers working in Aksaray province in 2015-2016 academic year. The study sample included 119 teachers who were selected through stratified sampling and random selection. Descriptive statistics, exploratory factor analysis and analysis of variance were applied for the analysis of the data. The study results revealed that English language teachers in the study had high level perceptions of competencies about technopedagogical knowledge. The perceptions of the technopedagogical competencies' sub-dimensions are preparedness for teaching, problem solving, practice, being a model, assessment and evaluation and ethics. A comparison among the sub-dimensions of the techno-pedagogical competencies indicated that the dimension the English language teachers believed they were the most qualified in ethical dimension; however, their perceptions of competencies about solving technology-based problems were relatively lower. The needs of improving English language teachers' skills and knowledge of integrating technology to the pedagogy in practice was defined in the study. English language teachers' perceptions of competencies about technopedagogical knowledge is examined in terms of gender, marital status, age, school level, educational stages, school area, school size, total work experience, experience in the school features in this study. English language teachers' perceptions of competencies about technopedagogical knowledge showed significant differences in terms of gender, age and experience in the school. As a result of the study, it is suggested that planning and carrying out activities, lessons and seminars in order to improve English language teachers' technological knowledge and using technology for pedagogy.