Okul öncesi öğretmenlerinin çocuk sevme düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between pre-school teachers' liking of children levels and communication skills
  1. Tez No: 456896
  2. Yazar: EMİNE AYÇA CEYLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİDEM KILIÇ MOCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, çocuk sevgisi, iletişim becerisi, okul öncesi öğretmeni, Child, Linking of children, Communication skills, Pre-school teacher
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Araştırma okul öncesi öğretmenlerinin çocuk sevme düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Aksaray ilinde 2014–2015 eğitim-öğretim yılında bağımsız ve özel anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise bünyesinde görev yapan 317 okul öncesi öğretmeni oluşturmuştur fakat araştırma amacına uygun doldurulan ölçeklere göre 304 okul öncesi öğretmeniyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları, öğretmenlerin demografik bilgilerini belirlemek için kişisel bilgi formu, öğretmenlerin çocuk sevme düzeylerini belirlemek için Barnett Çocuk Sevme Ölçeği ve öğretmen ve çocuk arasındaki iletişim düzeyini belirlemek için Öğretmen-Çocuk İletişim Ölçeği'dir. Verilerin analiz edilmesinde betimsel ve kestirimsel istatistikten faydalanılmıştır. Evrenin genel özelliklerinin belirlenmesinde ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde hesaplamaları yapılmıştır. Öğretmenlerin iletişim ölçeği ve çocuk sevme ölçeklerinden aldıkları puanların demografik değişkenlere göre farklılıklarını analiz etmek için Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H testleri yapılmıştır. Çocuk sevme düzeyleri ile iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi ölçmek için ise Sperman sıra farkları korelasyon analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda, öğretmenlerin mesleği seçme nedeni değişkeninin, çocuk sevme düzeyleri ve iletişim becerilerinde farklılık oluşturduğu, her iki değişken için de bu farklılığın 'çocukları sevdiğim için bu mesleği seçtim' ifadesini belirtenler lehine olduğu; yaş değişkenine göre iletişim becerilerinin farklılaştığı ve bu farklılığın '41 ve üzeri yaş grubu' lehine olduğu; diğer değişkenlerin ise çocuk sevme düzeylerinde ve iletişim becerilerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı görülmüştür. Öğretmenlerin çocuk sevme düzeyleri ile iletişim becerileri arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin çocuk sevme düzeyleri arttıkça iletişim becerilerinin de artma eğiliminde olduğu ifade edilebilir. Öğretmenlik mesleği çocuk sevgisi ve iletişim becerileri üzerine temellendirilebilir. Öğretmenin çocuğa değer vermesi ve bu değeri etkili iletişim becerileriyle çocuğa hissettirmesi, eğitim-öğretimde başarıyı arttırırken öğretmen ve çocuk arasındaki bağları da kuvvetlendireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research study is to investigate the relationship between pre-school teachers' liking of children levels and communication skills. Because the research is about detecting of the existing relationship relational screening model is used. The population of the research consists of 317 pre-school teachers who work in independent and private kindergarden, elementary school, junior high school and high school in 2014-2015 academic year in Province Aksaray. However the study is conducted with 304 pre-school teachers who filled the scales properly. Data collection tools used in the research are the Teacher-Child Communication Scale, to determine the levels of communication between the teacher and the child, and Barnett's Liking of Chilren Scale, to determine teachers' levels of liking of children and personal information form, to determine teachers'demographic information. In order to describe the general characteristics of the population descriptive statistics such as mean, standard deviation, frequency and percentage calculations are used. In order to measure the relationship between linking of children and teacher-child communication the analysis of Spearman rank correlation is used. At the end of the study it is seen that the variable of teachers' reasons for prefering the job makes difference on teachers' liking of children levels and communication skills. This difference is for the good of the group“I prefered this job due to the fact that I love children”. Moreover it is seen that communication skills change depending on the age variable and this difference is for the good of the group“41 years”, other variables don't make significant difference on liking of children levels and communication skills. It is determined that there is a middle level, positive and significant relationship between teachers' liking of children levels and communication skills. Teaching profession can be based on child-loving and communication skills.