Dönemlere göre değişen haliyle İslam kaynaklarında Türk imgesi
The image of 'Turk' in İslamic sources with its changing status according to various periods
  1. Tez No: 456897
  2. Yazar: AHMET KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÖKÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ġmge, Ġslamiyet, Türkler, SavaĢçı, DüĢman, DeğiĢim
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İmge bir kimsenin ya da nesnenin zihindeki tasavvuru demektir. Bir millet için bir imge oluşturmaksa tanımdaki kadar basit değildir. Çünkü bu imge oluştuğu dönemin neredeyse bütün şartlarından etkilenir. İslam dünyasında zihinlerdeki Türk algısı da Türklerle kurulan olumlu ya da olumsuz ilişkilere göre şekillenmiş zaman içerisinde değişiklik göstermiştir. Aslında temas etmekte yarar vardır ki İslam dünyasındaki, Türk İmgesi doğal yoldan oluşmamıştır. Başlangıçta Arap dünyasını güçlü bir düşmana karşı bir arada tutmak, canlı tutmak ve mücadeleci yapmak gibi sebeplerle kullanılan Türk aleyhtarlığı ögesi Türklerin İslamiyet'e girmesi gibi bir olay sonucunda kırılmış bu sefer Türklerin faziletleri ön plana çıkarılarak yeni bir“Türk İmgesi”şekillendirilmeye başlamıştır. Bu çalışmada“Türk İmgesinin”İslam âleminde zihinlerdeki seyahatinin peşine düşüldü. Bu imge anlamaya, açıklanmaya çalışıldı. Kökü henüz İslamiyet'in ortaya çıkmadığı dönemlere kadar inen Türk ve Arap tanışıklığından bahsedilerek başlandı. Daha sonra da Türkler, İslam dünyası penceresinden nasıl görünüyor sorusunun peşine düşüldü ve Türklerin soyları, kabilelerinin yaşayışları, yurtları, dinleri, sosyal ve iktisadi durumları gibi onların şahsına münhasır bilgiler verilmeye çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Image means the imagination of a person or an object in the mind of a person. For a nation, creating an image is not as simple as its definition because the image is influenced by all conditions of then-present periods. The perception of the Turk in the minds of people in Islamic World has been shaped and changed according to the positive or negative relations through time. It is worth mentioning now that the image of Turk in the Islamic World has not been created in natural ways. At first, the image against the Turks, which was used for reasons like keeping the Arabic World strong against a strong enemy, was broken after the Turks accepted Islam as a religion, and then a new“Turk Image”emerged by emphasizing the positive characteristics of Turks. With this study, purporsed to investigation of the“Turk Image”from the imagened journey on the mind of Islamic World and tried to understand and explain it. It started by studying and mentioning the interaction between the Turks and Arabs which dates back to the periods when Islam did not emerge. Then tried to searcing the question of“How the Turks has been seen from the window of Islamic World”, and then provided information on the ancestries and tribes of the Turks and their lifestyles, their hometowns, religions, social and economic status.