İnsan yağ dokusu mezenşimal kök hücrelerinde notch sinyal yolunun araştırılması
Investigation of the notch signaling pathway in human adipose derived mesenchymal stem cells
- Tez No: 456923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER AYLİN GÜRPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Tıbbi Biyoloji, Physiology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: İnsan, yağ doku, mezenşimal kök hücre, beta-Galaktozidaz, Notch1, Human, adipose tissue, mesenchymal stem cell, beta-Galactosidase, Notch1
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kök hücreler, çoğalabilme, kendini yenileyebilme ve çeşitli tipteki hücrelere farklılaşabilme yeteneklerine sahip özelleşmemiş hücrelerdir. Sahip oldukları bu potansiyel nedeniyle vücutta doku onarımı ve tedavisi amacıyla önemli göreve sahiptirler. Notch sinyal yolu, omurgalı ve omurgasızlarda hücre yaşam döngüsünde kilit rol oynamaktadır. Anormal notch sinyal yolu aktivasyonu gelişimsel problemler, nörodejeneratif hastalıklar ve kanser ile ilişkilidir. Notch sinyal yolu, kök hücre biyolojisinde köklülük özelliğinin devamı veya farklılaşma gibi duruma göre değişen biyolojik sonuçlar gösterir. Notch sinyal yolu, yağ dokusu MKH'lerinde çalışılmakla birlikte, sinyal yolunun işleyişiyle ilgili olarak farklı sonuçlar elde edilmektedir. Bu bilgiler ışığında çalışmamızda amaç, farklı pasajlardaki insan yağ dokusu MKH'lerinde notch sinyal yolu aktivitesindeki değişiklikleri araştırmaktır. Bu amaçla öncelikle sağlıklı donörlerden yağ dokusu elde edilmiş ve yağ doku MKH'leri primer eksplant kültür yöntemi ile izole edilmiştir. İzole edilen hücreler karakterize edilmiş ve farklı pasajlara çoğaltılmıştır (P2, P3, P4, P6, P8 ve P10). Elde edilen hücrelerde pasajlar arasında yaşlanmanın tespiti için hücre içi lizozomal aktivite sonucu oluşan β-galaktozidaz miktarları ölçülmüştür. Farklı pasajlardaki hücrelerde notch sinyal yolunun aktivitesindeki değişiklerin incelenmesi amacıyla, Total Notch1 (hücre membranı üzerinde bulunan reseptörler) ve Cleaved Notch1 (sinyal yolunun aktif olduğunu gösteren kopmuş hücre içi kısmı) ELISA yöntemi kullanılarak kantitatif olarak ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Sonuçlar yağ dokusu kökenli MKH'lerle (P2, P3, P4, P6, p8 ve P10) ile kontrol arasında β-galaktozidaz aktivitesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu (p0,05) görülmektedir. Bu durum MKH'lerin notch reseptörlerini ifade ettiğini ve bu sinyal yolunu aktif tuttuğunu göstermektedir. Sonuç olarak, MKH'lerin farklı pasajlarda notch sinyal yolu aktivitesini göstermeyi devam ettiğini ve bu aktivitenin pasajlar arasında bir farklılık oluşturmadığı gösterilmiştir. Bu durum, ilk on pasaj için MKH'lerin kendini yenileyebilme özelliklerini değişmeden devam ettirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Stem cells are specialized cells that have ability to proliferate, self renew and differantiate into various types of cells. Because of this potential they have an important role in tissue repair and treatment. Notch signaling pathway plays key role in cell cycle of vertebrate and invertebrates. Abnormal activation of the notch signaling pathway associated with developmental problems, neurodegenerative diseases and cancer. Notch signaling shows variable biological results on stem cell biology like self renew or differantiation according to different cellular context. Researchers have investigated notch signaling activity on adipose tissue derived mesenchymal stem cells (MSCs), and the results have been variable. Our aim was to investigate changes in the notch signaling pathway activity in different passages of human adipose tissue derived MSCs. Adipose tissue obtained from healthy donors and MSCs were isolated with primary explant culture method. The isolated cells were characterized and passaged (P2, P3, P4, P6, P8 and P10). In order to determine the aging at different passages β- galactosidase levels were measured. Changes of the notch signaling pathway activity at different passages were measure by ELISA. Total Notch1 (receptors located on the cell membrane) and Cleaved Notch1 (the intracellular part of the ruptured receptors indicating that the signaling is active) measured seperately. The results showed that β-galactosidase activity of cells show a significant difference (p0,05) between passages. These data showed that adipose derived MSCs express notch receptors and keep this signaling pathway active. As a result, MSCs continued to demonstrate notch signaling pathway activity in different passages, but this activity did not differ significantly between passages. This suggests that for the first ten passages MSCs continue self renewal features.