Islak kireçli baca gazı desülfürüzasyon sisteminin termodinamik analizi
Thermodynamic analysis of flue gas desulphurization system
- Tez No: 456932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enerji-Ekserji Analizi, Net Bugünkü Değer, Islak Kireçli Baca Gazı Desülfürüzasyon Sistemi, Energy-Exergy Analysis, Analysis, Net Present Value, Wet Flue Gas Desulphurization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Geçmişten günümüze sanayileşmenin artması ile kükürt dioksit salınımı artmış, bu artıştan ötürü kükürt dioksit salınımı önleyici desülfürüzasyon sistemleri geliştirilmiştir. Bunlardan birisi olan ıslak kireçli baca gazı desülfürüzasyon sistemi yüksek miktarda kükürt dioksit'in salınımını önlemede kullanılmaktadır. Bu çalışmada,ıslak kireçli baca gazı desülfürüzasyon sistemi (IKBGDS) ele alınmış olup, Kütahya ilinde refrakter tuğla üretimi yapılan bir fabrikada ıslak kireçli baca gazı desülfürüzasyon sistemi uygulamasının termodinamik ve ekonomik açıdan değerlendirilmesi yapılmıştır. Buna göre sistem, enerji ve ekserji analizi metodları ile ele alınarak termodinamik değerlendirilmeleri yapılmış, ömür ve maliyet hesabı (LCC) ile birlikte net bugünkü değer (NBD) yöntemleri kullanılarak sistemin yatırıma değer olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, sistemin enerji verimi %48 ekserji verimi %59,5 olarak hesap edilmiştir. Mevcut çalışma şartları altında, sistemin ömrü 20 yıl kabul edilerek, NBD'si 2.999.727 TL olarak bulunmuş.Sistemde yapılacak iyileştirmeler neticesinde sistemin NBD 'nin 58.171.167 TL'ye çıkarılabileceği edilmiştir.
Özet (Çeviri)
From past to present, with the increase of industrialization, sulfur dioxide emission has increased and due to increase sulfur dioxide desulfurization desulfurization systems have been developed. One of them, wet lime flue gas desulphurisation system, is used to prevent the release of sulfur dioxide in high amount. In this academic thesis, the wet lime flue gas desulphurisation system (WLFGD) is considered and the wet flue gas desulphurisation system applied in a factory where the refractory brick production is made in Kütahya province is evaluated from the termodynamic and economic point of view. The system is evaluated by energy , exergy analysis methots and thermodynamic evaluations (LCC) together with net present value (NPV) methots to determine whether the system is worth investment. As a result of the work done ,the energy efficency of the system is calculated as %48 exergy efficency of system is calculated as %59,5. Under the current working conditions, the system life has been accepted for 20 years and the investment value of the system which is found as NPV 2.999.727 TL has been determined. Due to the improvements ,the NPV value can be increased to 58.171.167 TL.