Dumlupınar Üniversitesi'nde sayısal ve sözel alanlarda öğrenim gören öğrencilerin genel biyoloji ile ilgili kavramlara olan farkındalıkları ve karşılaştırılması
The differences and comparisons of students in their capability to the some concepts of general biology in the life sciences and social science departments in Dumlupinar University
- Tez No: 456933
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ DAYIOĞLU, DOÇ. DR. CEM TOKATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik Farkındalık, Temel Bilimlerdeki Sorunlar, Üniversite Öğrencileri, Sayısal ve Sözel Öğrenim Gören Bireyler, Biological Awareness, Basic Science Problems, University Students, Life and Social Science Students
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmamız Dumlupınar Üniversitesi'nde sayısal ve sözel öğrenim alanlarında okumakta olan öğrenciler arasındaki Genel Biyoloji kavramlarının anlaşılmasına yönelik olarak yapılmış bir araştırmadır. Araştırma, 2014-2015 yılları arasında öğrenim gören Dumlupınar Üniversitesine ait değişik fakültelerdeki öğrencilerden rastgele örneklem gurubu oluşturularak yapılmıştır. Veriler düzenlenmiş anket sorularına verilen cevaplar ile elde edilip düzenlenerek SPSS 20 İstatistik Paket Programı ile analiz edilip sonuçlar değerlendirilmiştir. Anlamlı farklılık sınırı 0,05 olarak belirlenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin toplam sayısı 1004 öğrencidir. Bu bireylerin % 61,7' sini bayan, % 38,3' ünü erkek bireyler oluşturmuştur. Yine çalışmaya katılan bireylerden 505 birey sayısal, 499 birey ise sözel öğrenim gören bireylerden oluşmuştur. Katılımcılara, Genel Biyoloji ile ilgili çoğunlukla günlük hayatta karşılaşılan kavramlardan oluşmuş anket soruları sunulmuştur. Anketteki soru sayısı 20 ile sınırlı tutulup yapılan analiz ve değerlendirme sonucunda öğrenim alanlarına göre farklılık her soruda karşımıza çıkmıştır. Bu durum bizlere öğrencilerin Biyoloji Biliminden uzak kaldıklarını göstermektedir. Amacımız doğrultusunda tezimizin gerek konu anlatımı, gerekse tartışma ve sonuç kısmında bu soruna yönelik olarak çözüm önerileri ve bu problemin nedenleri ifade edilmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda Biyoloji Bilimi eğitim-öğretim olanaklarındaki sorunların, temel eğitim yaşantısındaki sorunların, Yükseköğretim Kurumu'nda ki Temel Bilim alanlarındaki sorunların, iş ve istihdam sorunlarının Biyoloji Bilimine olan ilgiyi önemli ölçüde azalttığı fark edilmiştir. Yaşamı doğrudan ilgilendiren Biyoloji Biliminin ve bu bilime ait gelişmelerin bireylere aktarılması ve öğretilmesinde büyük eksikliklerin var olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is performed for understanding of General Biology concepts among the already life and social science students in Dumlupınar University. This research is performed by forming sampling groups by chance among the students of different faculties belong to Dumlupınar University between the years of 2014 and 2015. Data was obtained by getting answers to survey questions and then organised and analysed by SPSS 20 statistics software package and then results were evaluated. Meaningful difference limit is determined as 0.05. The number of individual joined to study ware 1004 students. The total percentage of individuals in the study were composed of 61.7% female and 38.3% male. The total number of individuals in the study were composed of 505 students in life science majors and 499 students in social science majors. The students in the study were presented with a survey formed with General Biology concepts used in daily life. The question limit in survey is determined as 20 and we are faced with differences in every each answer to question after analysis and evaluation results. This situation indicates that students are far in understanding of the Biological Sciences. In the stream of our aims, the causes of these problems and solution statements to them in the parts of introduction, discussion and results of thesis were expressed. The interest of students to Biology Sciences looks seriously diminished by the problems of opportunities in the field of education, in basic science life style, in Basic Science fields of The Higher Education Institution and in job and employment. We discovered that there are important deficiencies in Biology Sciences and transmission and training of developments to individuals related to Biology.