Erikte hasat sonrası kahverengi çürüklüğe (Monilinia fructicola (Wint.) Honey) karşı bazı doğal kimyasalların etkililikleri
Effectiveness of some natural chemicals on postharvest brown rot (Monilinia fructicola (Wint.) Honey) in plum
  1. Tez No: 457000
  2. Yazar: ÖZGE KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Monilinia fructicola, Hasat Sonrası, Uçucu Yağ, Doğal Kimyasal, Erik, Monilinia fructicola, Postharvest, Brown Rot, Essential Oil, Natural Chemical, Plum
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada karanfil yağı ile fosfor iyonları, kekik yağı, nane yağı, klordioksit, sodyum bikarbonat ve potasyum dihidrojen fosfatın in vitro'da eriklerde Kahverengi Çürüklüğe neden olan Monilinia fructicola (Winter) Honey' nın miselial gelişmesi, konidium verimi ve konidium çimlenmesine etkililikleri saptanmış ve hasat sonrası eriğin depo ve raf ömrünü uzatmak için kullanılıp kullanılamayacakları araştırılmıştır. Söz konusu doğal kimyasallar in vitro'da M. fructicola'nın miselial gelişmesini, konidium verimini ve konidium çimlenmesini farklı oranlarda inhibe etmişlerdir. Yarı in vivo koşullarında ise karanfil yağı ile fosfor iyonları, kekik yağı, nane yağı, klordioksit, sodyum bikarbonat ve potasyum dihidrojen fosfatla muamele gören eriklerle kontrol grubu eriklerin lezyon gelişimi arasında bir farkın olmadığı saptanmıştır. Doğal kimyasalların araştırmada kullanılan dozlarda erikte hasat sonrası kahverengi çürüklüğe karşı koruyuculuk sağlayamadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of clove oil with potassium phosphate, thyme oil, peppermint oil, chlordioxide, sodium bicarbonate and potassium di-hydrogen phosphate on mycelial development, conidium productiveness and conidium germination of Monilinia fructicola (Winter) Honey, which causes brown rot on plums, in in vitro were determined and thy were studied for whether they can be used to prolong both storage and shelf life of postharvest plum. The natural chemicals being talked about have inhibited mycelial development, conidium productiveness and conidium germination of M. fructicola at different rates. In half in vivo conditions, it has been detected that there is no difference in lesion development between plums that were treated with clove oil, thyme oil, peppermint oil, chlordioxide, sodium bicarbonate, potassium di-hydrogen phosphate and control group. It is concluded that natural chemicals with the amount of doses used in this study is not protective against brown rot on postharvest plums.