Design of road-crossing drainage culverts using GIS data
GIS verisi kullanılarak yol geçiş drenaj menfez tasarımı
  1. Tez No: 457149
  2. Yazar: MESUT AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ArcGIS, GIS, menfez, menfez tasarımı, rasyonel metot, zemin geçirmlilik katsayısı
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kutu menfez boyut analizini yapmak için rasyonel metot ve bilgisayar destekli GIS metodları kullanılmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü boyut analizi için rasyonel metot kullanmaktadır. Bu calışmada Gaziantep ili Yavuzeli-Araban ilçeleri arasında bulunan 37°30'33.00“K 37°42'18.19”D noktasına köprülü kutu menfez boyut analizi yapılmıştır. Boyut analizi için rasyonel ve bilgisayar destekli ArcGIS programı kullanılmıştır.Her iki metodla elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çalışma yapılan alan için Gaziantep Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden 10 yıllık ve 100 yıllık maximum debileri zamana bağlı olarak grafiksel şekilde temin edilmiştir. Zemin geçirimlilik katsayısı (c) çalışma havzasına yakın bir bölgede yapılan çalışmanın sonuçları baz alınarak hesaplanmıştır. Kutu menfezin hesaplanmasında 10 yıllık ve 100 yıllık maximum debiler GIS programı kullanılarak hesaplanmış ve boyutlandırılması yapılmıştır.Çalışma esnasında, ArcGIS programı kullanılarak yapılan boyut analizi ile Karayolları Genel Müdürlüğünün kullandığı rasyonel metot hesaplarında farklı kesitler elde edilmiştir. ArcGIS programı ile daha gerçekçi sonuçların elde edildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The rational method and the computer aided GIS methods are used to make the box culvert size analysis. The General Directorate of Highways uses the rational method for dimensional analysis. In this study, A box culvert analysis was performedin cities located between Gaziantep and Yavuzeli-Araban districts located in 37°30'33.00“N 37°42'18.19”E. A rational and computer assisted ArcGIS program was used for size analysis. The results obtained by both methods were compared. The 10 year and 100 year maximum loads from the Gaziantep Regional Directorate of Meteorology for the study area were obtained graphically based on time. The soil permeability coefficient (c) is calculated based on the results of the study in a region close to the basin. The properties of the box culvert were calculated and dimensioned using the 10-year and 100-year maximum deflections using GIS program. At the end of the study, different sections were obtained from the rational method which is used by the General Directorate of Highways and the dimension analysis using ArcGIS program. It has been observed that more realistic results are obtained with the ArcGIS program