İçsel ve dışsal motivasyonun örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi
Effect of internal and external motivation on organizational commitment
- Tez No: 457463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY ÖZYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Teorileri, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel Bağlılık Yaklaşımları, Motivation, motivation theories, organizational commitment, organizational commitment approaches
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Rekabetin had safhada olduğu günümüzde şirketler başarılı olmak için kaynaklarını daha etkili kullanmak zorundadırlar. Örgütlerin en önemli kaynaklarının insan kaynakları olduğu varsayımından hareketle, örgütler bu kaynaklarını etkili kullanıp, çalışanlarından maksimum verim almanın yollarını aramalıdırlar. İhtiyaçlarının giderilmesi ile motive edilen, örgütsel bağlılığı sağlanan bireylerin potansiyelinden tam anlamıyla yararlanmak mümkün olabilecektir. Bu tez çalışmasının amacı, motivasyon ve örgütsel bağlılık kavramlarını teorik olarak ele almak ve Tüdemsaş şirketi uygulaması ile aralarındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde motivasyon kavramı ele alınmıştır. Motivasyon kavramının tanımı, önemi, süreci ve etki eden faktörler ele alınarak Kavrama ait teorilere yer verilmiştir. İkinci bölümde örgütsel bağlılık kavramı ele alınmış olup, kavramın tanımı, önemi, sınıflandırılması, etki eden faktörler ve farklı yaklaşımlara değinilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise literatürdeki motivasyon ve örgütsel bağlılık üzerindeki çalışmalara yer verilmiş olup, Tüdemsaş' ta gerçekleştirilen anket uygulaması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, since it is the time of the great competition, companies are obliged to use their sources more effectively to be successful. Considering the assumption that the most important source of organizations is humanity, organizations should find a way for getting the highest efficiency from their staff by using this source effectively. Utilization from the potential of individuals who were motivated by satisfying their needs and whose organizational commitment was provided will be possible. The aim of this thesis study is to deal the motivation and organizational commitment concepts theoretically and to determine the relationship between them by the Tudemsas company practice. In this respect, in the first part of the study, motivation concept was dealt. Theories belonging to the motivation concept were included by considering the definition, importance, process and effective factors of the concept. In the second part, organizational commitment was dealt and definition, importance, classification and the effective factors were considered and the theories belonging to the concept were included. In the third and the last part, the studies related to motivation and organizational commitment in the literature were included and the questionnaire practice performed at Tudemsas were stated.